Linkovi

Dejvid Kameron skraćuje put zbog skandala


Šef londonske policije, ser Pol Stivenson, podneo je juče ostavku zbog skandala sa hakovanjem mobilnih telefona
Šef londonske policije, ser Pol Stivenson, podneo je juče ostavku zbog skandala sa hakovanjem mobilnih telefona

Britanski premijer Dejvid Kameron skratiće svoju posetu Africi i vratiti se u sredu u London zbog ozbiljnosti skandala sa hakovanjem telefona.

Britanski parlament je trebalo da sutra otpočne šestonedeljnu letnju pauzu ali će možda u sredu održati vanrednu sednicu.

Nešto ranije, skandal je zabeležio novu političku žrtvu kada je šef londonske policije Pol Stivenson podneo ostavku zbog sumnji u adekvatnost policijske istrage o navodnom hakovanju telefona u koje su bili umešani novinari sada ukinutog tabloida Njuz ov d' vorld.

Stivenson je juče izjavio novinarima da nije učinio ništa protivzakonito, ali da ne želi da kritike na račun njegovog rukovođenja ometaju policiju u obavljanju posla.

Britanski policajci našli su se pod sumnjom da su primali mito od novinara pomenutog lista i da nisu dovoljno revnosno sproveli istragu o navodnim hakovanjima telefona.

List Njuz ov d' vorld prestao je da izlazi nedelju dana pošto su se u javnosti pojavile sumnje da su njegovi novinari ilegalno upadali u telefonsku poštu stotine javnih ličnosti, političara, novinara iz rivalskih listova, pa čak i žrtava zločina. Oni su takođe osumnjičeni za davanje novca policajcima u zamenu za informacije.

Stivenson je takođe kritikovan zbog toga što je bivšeg odgovornog urednika lista Njuz ov d' vorld, Nila Valisa, angažovao kao honorarnog konsultanta za medije. Valis je uhapšen prošle nedelje u vezi sa ovim skandalom.

Stivenson je rekao da nije on doneo odluku o angažovanju Valisa i da nije znao da je Valis bio povezan sa hakovanjem telefona.

Ranije juče, britanska policija uhapsila je bivšu urednicu Njuz ov d' vorld, Rebeku Bruks, koja je kasnije postala izvršna direktorka globalne medijske imperije magnata Ruperta Mardoka. Nekoliko sati kasnije ona je oslobođena pošto je položila kauciju. Rebeka Bruks je bila deseta osoba uhapšena u vezi sa tim skandalom.

U Sjedinjenim Državama, Federalni istražni biro otvorio je istragu na osnovu sumnji da su zaposleni u Mardokovom medijskom konglomeratu Njuz korporejšn pokušali da hakuju telefone žrtava terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001, kao i članova njihovih porodica, ili da su pokušavali da podmite policajce u zamenu za informacije.

XS
SM
MD
LG