Linkovi

Rusija otvara vrata ka Aziji


Budistički kaluđeri dolaze na molitvu u budistički hram u Ulan Udeu
Budistički kaluđeri dolaze na molitvu u budistički hram u Ulan Udeu

Kremlj nastoji da grad Ulan Ude pretvori u kapiju ka Aziji

Grad Ulan Ude je puna tri stoleća bio slučajno u sastavu ruskog carstva. Burjatski nomadi pripadaju etničkoj grupi Mongola nastanjenih u najsevernijem delu Rusije. Otkako je započeo ubrzani napredak Azije, Kremlj se sve više okreće ka Dalekom istoku.

Premijer Vladimir Putin je prošao pet vremenskih zona kako bi rekao liderima Ruske republike Burjatije da će imati ključnu ulogu u izgradnji veza između Rusije i Azije. Njihov zadatak je izgradnja prijateljske ruske kapije prema Aziji.

Putin kaže da je uključivanje Burjatije u Rusiju imalo krupan geostrateški značaj, jer ne samo da je učvrstilo granicu Rusije, već i njeno prisustvo u Aziji.

Lideri su se okupili da bi obeležili 350. godišnjicu pripajanja Burjatije Rusiji. Ali, iza fasade pevanja i plesa, krili su se geostrateški interesi.

Ruski ministar finansija, Aleksej Kudrin je došao da podseti da je Kremlj uložio milijardu ipo dolara za unapređivanje puteva, aerodroma i hotela kako bi turistima iz Azije obezbedili međunarodne standarde na jezeru Bajkal.

Kineski novinari zabeležili su Kudrinovu izjavu da će u Ulan Udeu da se održi naredni ministarski sastanak 21-člane organizacije za azijsko pacifičku ekonomsku saradnju. Taj ministarski skup, rekao je on, dovešće na stotine azijskih novinara, a možda i turiste i investitore iz Azije.

Kudrin je nazvao Ulan Ude središtem budizma u Rusiji. Rekao je da bi u cilju razvoja veza sa Azijom, lideri trebalo da pokažu da postoji bogato nasleđe koje vezuje Rusiju sa drugim područjima zastupljenim u APEK-u, a što je najvažnije sa regionom Jugoistočne Azije.

Pored toga što je Burjatija locirana u istoj vremenskoj zoni kao Japan i Koreja, ova ruska republika se nalazi i u istoj zoni verske tolerancije, koje često nema u evropskom delu Rusije gde često dolazi do ispada rasističkih grupa, koje u poslednjih nekoliko godina sve češće napadaju Azijate. I ponedeljak, 11. jula, sud u Moskvi je izrekao doživotne zatvorske kazne petorici članova jedne neonacističke grupe, koji su proglašeni krivim za ubistvo 27 osoba u Moskvi, u poslednje dve godine. Sve žrtve bile su pripadnici nekog neruskog naroda.

Od pada Sovjetskog Saveza pre dve decenije, oko 10.000 Kineza se doselilo da živi i radi u Burjatiji. Mnogi od njih kažu da je Ulan Ude prijateljski nastrojen prema ljudima iz Azije.

XS
SM
MD
LG