Linkovi

Libijske pobunjenike priznalo više od 30 zemalja


Visoki predstavnici vodećih zapadnih i regionalnih država na sastanku u Istanbulu
Visoki predstavnici vodećih zapadnih i regionalnih država na sastanku u Istanbulu

Više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, saopštile su da su priznale libijski pobunjenički Prelazni nacionalni savet, izjavljujući da je libijski lider Moamer Gadafi izgubio legitimitet da vodi tu severnoafričku državu.

Zapadne i regionalne sile saopštile su to danas u Istanbulu, gde su se sastale radi razrade strategije za pomaganje libijskoj opoziciji u njenom nastojanju da zbaci Gadafija posle 42-godišnje vladavine.

Nešto kasnije, u snimljenoj audio poruci emitovanoj stanovnicima grada Zlitana, Gadafi je odbacio značaj tog diplomatskog priznavanja pozvavši svoje pristalice da ih "izgaze jer su bezvredna".

Međunarodni funkcioneri saopštili su da će se prema pobunjeničkom savetu odnositi kao prema legitimnoj vlasti u Libiji sve do uspostavljanja prelazne vlasti.

Diplomatsko priznavanje od strane Kontakt grupe za Libiju pruža pobunjenicima značajniji ugled u svetu i važnu dodatnu finansijsku pomoć.

Nekoliko zapadnih vlada je još ranije priznalo pobunjenike. Sjedinjene Države i njihovi saveznici sada će moći da im preusmere deo libijskih finansija koje su bile zamrznute proteklih meseci, uključujući više od 30 milijardi dolara deponovanih u američkim bankama.

Uprkos tome što su učestvovale u vazdušnim napadima NATO na Gadafijeve snage Sjedinjene Države su do sada pružale pobunjenicima finansijsku pomoć samo za izbeglice i za nabavku opreme, ali ne i oružja.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je prisustvovala konferenciji u Istanbulu, rekla je da će Obamina administracija pomagati u planiranju demokratske Libije posle Gadafija i pružati humanitarnu pomoć libijskom narodu.

XS
SM
MD
LG