Linkovi

Još nema dogovora o budžetskom deficitu


Predsednik Obama tokom današnje konferencije za novinare na kojoj je diskutovao o pregovorima sa republikancima oko povećanja limita zaduživanja federalne vlade
Predsednik Obama tokom današnje konferencije za novinare na kojoj je diskutovao o pregovorima sa republikancima oko povećanja limita zaduživanja federalne vlade

Predsednik Barak Obama i opozicioni republikanci pozvali su danas jedni druge da ponude "oubiljne" planove za rešenje finansijskih problema zemlje.

Na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija Obama je ponovio svoju spremnost da razmotri smanjenja socijalnih programa kao što su penzije, državno zdravstveno osiguranje i nadoknade ratnim veteranima, ali da za uzvrat traži od republikanaca da pristanu na povećanje poreza bogatim građanima i velikim korporacijama.

Dok se krajnji rok približava dve strane su izgleda još daleko od sporazuma o povećanju limita od 14,3 biliona dolara, koliko Vašington legalno može da pozajmi. Ako dogovor ne bude sklopljen do 2. avgusta Sjedinjene Države bi mogle da prestanu da otplaćuju neke dugove što bi dovelo do smanjenja njihovog kreditnog rejtinga. Obama kaže da bi to izazvalo povećanje kamata u čitavoj zemlji i usporilo ekonomski rast.

Tokom ranije održane konferencije za medije, predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner rekao je da će taj dom Kongresa iduće nedelje glasati o povećanju limita zaduživanja za 2,4 biliona dolara, ali spojeno sa smanjenjem troškova, ograničavanjem izdataka i predlogom za promenu ustava kojom bi se zahtevalo da zemlja ima izbalansiran budžet.

Predsednik Obama kaže da bi tako krupna smanjenja bez povećanja prihoda zahtevala znatna smanjenja programa koji su od životne važnosti za mnoge Amerikance. On je takođe rekao da izabranim funkcionerima nisu potrebne promene ustava da bi donosili teške odluke o troškovima, jer su takve odluke ključni deo njihovog posla.

XS
SM
MD
LG