Linkovi

Počelo povlačenje iz Avganistana


Američki vojnici sa spakovanom opremom čekaju u bazi Bagram na ukrcavanje radi povratka kućama
Američki vojnici sa spakovanom opremom čekaju u bazi Bagram na ukrcavanje radi povratka kućama

Prvih nekoliko stotina američkih vojnika napustilo je ove nedelje Avganistan u okviru grupe od 10 hiljada, koliko će biti povučeno do kraja ove godine.

Funkcioneri američke odbrane potvrdili su danas da je oko 650 vojnika Kopnene vojske, koji su služili u severnoj pokrajini Parvan, u sredu krenulo za Sjedinjene Države. Funkcioneri su dodali da ta jedinica neće biti zamenjena drugom.

Američki predsednik Barak Obama objavio je prošlog meseca da će do septembra iduće godine iz Avganistana biti povučeno 33 hiljade američkih vojnika, čime će njihov broj u toj zemlji biti smanjen na onaj pre slanja dodatnih pojačanja 2009. godine.

Očekuje se da će ostatak od 100 hiljada vojnika biti povučen do kraja 2014. dok će avganistanske snage u potpunosti preuzeti odgovornost nad bezbednošću u zemlji.

Rat u Avganistanu sve manje je popularan među Amerikancima. Pošto je na ratove u Iraku i Avganistanu u protekloj deceniji potrošeno hiljadu milijardi dolara, predsednik Obama je rekao u jednom govoru prošlog meseca da je vreme da se fokus preusmeri na izgradnju sopstvene zemlje.

XS
SM
MD
LG