Linkovi

Šatl Atlantis uzleteo u poslednju misiju


Posada šatla Atlantis (s leva na desno) Reks Valhajm, Dag Herli, komandant Kris Ferguson i Sendi Magnus

Američki svemirski šatl Atlantis uzleteo je danas u 135. i poslednju misiju svemirskih letelica tog tipa koje su trajale 30 godina.

Američka svemirska agencija NASA kaže da se možda čak milion ljudi okupio u blizini Svemirskog centra Kenedi, na Floridi, kako bi prisustvovalo tom istorijskom trenutku. Kontrola lansiranja nazvala je današnju misiju "sentimentalnim putovanjem".

Četvoročlana posada Atlantisa ima zadatak da na Međunarodnui svemirsku stanicu dopremi zalihe, rezervne delove i naučne eksperimente. Njihova misija trajaće 12 dana.

Letelice ovog tipa 30 godina su služile u američkim svemirskim letovima sa ljudskom posadom i odigrale ključnu ulogu u izgradnji međunarodne svemirske stanice. U ovom trenutku, Sjedinjene Države nemaju neku drugu svemirsku letelicu sposobnu da ponese ljudsku posadu.

Američka svemirska agencija NASA sada namerava da se usredsredi na razvijanje resursa za letove dublje u svemir. Agencija sarađuje sa nekoliko privatnih kompanija koje grade sledeću generaciju svemirskih letelica. U međuvremenu, američki astronauti će se oslanjati na ruske rakete Sojuz za prevoz astronauta do i od Međunarodne svemirske stanice, dok će druge ruske, evropske i japanske rakete nastaviti da snabdevaju stanicu zalihama i odvoze otpad sa nje.

Posadu na poslednjem letu sačinjava četvoro astronauta - komandant Kris Ferguson, pilot Dag Herli i specijalisti Sandra Magnus i Reks Valhajm. Svo četvoro već su leteli ua ranijim misijama na šatlu.

XS
SM
MD
LG