Linkovi

Severna Koreja kupovala pakistansku nuklearnu tehnologiju


Prizor sa severnokorejske vojne parade u Pjongjangu

Osnivač pakistanskog nuklearnog programa Abdul Kadir Kan kaže da je devedesetih godina Severna Koreja platila visokim pakistanskim oficirima više od 3 miliona dolara u zamenu za nuklearnu tehnologiju.

Američki dnevnik Vašington post izvestio je u današnjem izdanju da je pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan objavio dokumenta sa pojedinostima o tajnom transferu tehnologije, uključujući pismo jednog severnokorejskog funkcionera iz 1998. godine pisano engleskim jezikom. U pismu se kaže da je više od tri i po miliona dolara i nešto nakita predato dvojici pakistanskih oficira u zamenu za isporuku delova za rakete.

Američki list kaže da funkcioneri zapadnih obaveštajnih službi misle da je pismo autentično i da sadrži pojedinosti o osetljivim pitanjima, poznate samo "šačici ljudi" u Pakistanu, Severnoj Koreji i Sjedinjenim Državama. Vašington post takođe navodi izjavu jednog višeg američkog funkcionera koji je rekao da se te informacije poklapaju sa ranijim saznanjima o istom događaju.

Pakistanski oficiri imenovani u izveštaju odbacili su optužbe rekavši da je Kan želeo da "prebaci odgovornost na druge".

Predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova rekao je danas da je pomenuti izveštaj "potpuno bez osnova".

Severnokorejska vlada nije odgovorila na poziv američkog lista da prokomentariše tu vest.

Abdul Kadir Kan je ranije priznao da je prodavao nuklearne tajne Libiji, Iranu i Severnoj Koreji, zbog čega je u Pakistanu bio pet godina u kućnom pritvoru, a oslobođen je 2009. godine.

Kan je pomenuta dokumenta predao bivšem britanskom novinaru Sajmonu Hendersonu, sada stručnjaku za pakistanski program naoružavanja, pri vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, koji ih je predao Vašington postu.

U današnjoj izjavi za agenciju Asošijeted pres Henderson je rekao da mu je pakistanski naučnik predao dokumenta u nastojanju da rasprši uverenje da je on jedini krivac.

XS
SM
MD
LG