Linkovi

Era robota sve bliža


Glava robota za pronalaženje i onesposobljavanje eksplozivnih naprava
Glava robota za pronalaženje i onesposobljavanje eksplozivnih naprava

Roboti su već počeli da ulaze u privatne kuće - kao robotski usisivač za prašinu zvani rumba.

"Hteli smo da pravimo nešto jednostavno, za korišćenje u kućama, pa smo konstruisali rumbu", kaže Helen Grejner, jedna od osnivača kompanije Aj-robot, koja pored rumbe proizvodi robote za uništavanje bombi.

Helen Grejner, ko-osnivač kompanije Aj-robot
Helen Grejner, ko-osnivač kompanije Aj-robot

"Robotika će moći da se ugrađuje u telo, da vrati ljudima ruku ili nogu koju su izgubili u ratu ili nesrećnim slučajem", kaže Helen Grejner.

Roboti prikazani na godišnjoj konvenciji Udruženja za vozila bez ljudske posade, u Denveru, uglavnom imaju vojnu primenu, ali predsednik udruženja Majkl Toskano kaže da civilna upotreba raste.

"Bilo da je reč o borbi sa požarom ili akcijama za spasavanje unesrećenih, robotski sistemi omogućavaju ljudima da obavljaju zadatke preko produžetaka svojih ruku, očiju i ušiju", kaže Toskano.

Daljinski upravljana vozila mogu da detoniraju bombe ili zakopane mine. Edison Hadson, iz Aj-robota, kaže da roboti mogu i da plivaju okeanima.

"Mogu da plivaju okeanima po osam ili devet meseci, prikupljajući podatke", kaže Hadson.

Vojna agencija za napredne istraživačke projekte, DARPA, prikazala je robota sa pokretljivim rukama. Robert Mandelbaum je menadžer tog projekta.

"DARPA je šezdesetih godina smislila Arpanet, preteču interneta, raketu Saturn 5 i stelt avione", kaže Mandelbaum.

Za razliku od daljinski upravljanih mašina, ovaj robot prepoznaje kocke koje nose određenu oznaku i premešta ih na drugo mesto. Mandelbaum kaže da će uskoro moći da vrši i kompleksnije zadatke.

"Da podigne torbu, otvori patent zatvarač, opipa njenu unutrašnjost i pronađe objekte koji su u njoj", kaže Mandelbaum.

Na taj način, roboti bi jednoga dana mogli da pronalaze skrivene bombe ili pomažu invalidima da odaberu i zakopčaju košulju. Da bi ih usavršila DARPA planira da omogući svima da pišu programe za ovog robota, a zatim da na internetu posmatraju kako ih izvršava.

XS
SM
MD
LG