Linkovi

Hrvatska i Srbija sve bliže Evropskoj uniji


Hrvatska i Srbija sve bliže Evropskoj uniji
Hrvatska i Srbija sve bliže Evropskoj uniji

Hrvatska je zvanično okončala pregovore o učlanjenju u Evropsku uniju i 2013. godine će postati 28. članica Unije.

Šestogodišnji razgovori zvanično su završeni u četvrtak, u Briselu. Potpredsednik hrvatske vlade Gordan Jandroković nazvao je to istorijskim danom za Hrvatsku, ali važnim i za njene susede.

Jandroković je rekao da su reforme sprovedene od početka pregovora učinile Hrvatsku boljim društvom, dodajući kako se nada da će susedi Hrvatske poći za njenim primerom.

Sledeći korak za Hrvatsku je izrada ugovora o učlanjenju, za koji se očekuje da će biti potpisan do kraja godine. Posle toga, ugovor bi trebalo da ratifikuje svih 27 članica Evropske unije, kao i sama Hrvatska.

Izvršno telo Evropske unije - Evropska komisija - saopštilo je da je učlanjenje planirano za 1. juli, 2013.

Takođe juče, Srbija se za još jedan korak približila učlanjenju u evropski blok kada je jedan odbor holandskog parlamenta odobrio početak razgovora o uspostavljanju tešnjih veza Unije sa Beogradom.

Poslanik holandskog parlamenta Henk Jan Ormel rekao je da je odbor odobrio početak procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije, što je prvi korak ka članstvu u Uniji. Holandija je ranije odbijala nastojanja Srbije da podnese zahtev za učlanjivanje, insistirajući da Beograd najpre uhapsi osumnjičene ratne zločince.

U Vašingtonu, američka državna sekretarka Hilari Klinton čestitala je Hrvatskoj na uspehu za koji se teško borila. Hrvatska će biti druga republika bivše Jugoslavije koja se pridružila Evropskoj uniji posle Slovenije, koja je postala članica 2004. godine.

XS
SM
MD
LG