Linkovi

Međunarodna poternica za Gadafijem


Libijski lider Moamer Gadafi
Libijski lider Moamer Gadafi

Sudije Međunarodnog krivičnog suda izdale su danas nalog za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija i dvojice njegovih najbližih saradnika, pod sumnjom da su počinili ratne zločine.

Nalog je izdat na zahtev tužioca pomenutog suda Luisa Morena-Okampa, koji je tražio da se pored Gadafija uhapsi i njegov sin Seif al-Islam i šef libijske obaveštajne službe, Abdulah al-Senusi.

Tužilac Moreno-Okampo kaže da su Gadafi i njegova vlada napadali demonstrante i naređivali otvaranje snajperske vatre na civile kada su izlazili iz džamija, u okviru mera nasilnog ugušivanja demonstracija protiv Gadafija.

Predsedavajući sudija Sanđi Monageng rekao je da postoji "razumna podloga za verovanje" da su libijski lider i njegov sin "krivično odgovorni" za ubistva i progone civila.

Gadafijeva vlada odbacuje da cilja na civile i za uzvrat optužuje NATO da to čini u svojim vazdušnim napadima kojima pruža podršku libijskim pobunjenicima.

U međuvremenu, očevici u libijskoj prestonici Tripoliju kažu da su danas čuli dve snažne eksplozije i videli dim kako se diže iz područja oko Gadafijevog kompleksa Bab al-Azizija.

Pobunjenici u planinama na zapadu Libije saopštili su juče da napreduju ka Tripoliju i da sada vode borbe sa Gadafijevim snagama u strateški važnom gradu Bair al-Ganam, na oko 80 kilometara jugozapadno od prestonice.

Komandanti opozicionih snaga izjavili su da su borbama na prilazima tom gradu prethodili višenedeljni intenzivni sukobi u planinama Nafusa, u kojima su neprestano potiskivali vladine trupe prema prestonici.

Bair al-Ganam je važan jer leži samo 30 kilometara od Zavije, ključnog grada na prilazima Tripoliju, u kome se nalazi jedna od najvažnijih rafinerija nafte. Opozicione snage su osvojila Zaviju u martu, ali su progadafijeve snage ponovo zauzele grad.

Tuniska državna novinska agencija danas je saopštila da tri ministra libijske vlade, uključujući ministra inostranih poslova Abdelatija Obeidija, vode razgovore sa "nekoliko stranih predstavnika" na tuniskom ostrvu Đerba. Nisu saopštene nikakve druge pojedinosti.

Kasno sinoć, jedan Gadafijev predstavnik insistirao je da libijski lider "vodi zemlju, da neće otići niti predati vlast".

XS
SM
MD
LG