Linkovi

Oskudica na ulicama Atine


Sukobi na ulicama Atine
Sukobi na ulicama Atine

Grčki parlament do kraja meseca treba da odluči o novom talasu mera štednje kao preduslovu za međunarodni kredit koji treba da održi grčku ekonomiju na površini. Međutim, stanovnici Grčke već osećaju breme jednogodišnjeg smanjenja troškova i povećanja poreza.

Ulice najbogatijih delova Atine su pune praznih prodavnica. Sa oznakama o zatvaranju i zaključanim vratima. Trotoari su puni beskućnika. Jedan od svakih šest Grka je bez posla. Jedna od takvih je 29-ogodišnja Areti. Ona je pre dve godine preživela saobraćajnu nesreću u kojoj joj je poginuo verenik, a ona bila teže povređena. Otada ne može da radi.

Kada doživite saobraćajnu nesreću, izgubite verenika, izgubite zdravlje, treba vam nešto da vas izvuče iz kuće, da vas odvoji od interneta, da steknete nove prijatelje, nešto zahvaljujući čemu će mozak ponovo da vam proradi. Ako nemate zaposlenje, to je veoma teško, jer vam se život sastoji od bolnice, tugovanja... veoma je teško..“

Areti kaže da su i mnogi njeni prijatelji bez posla. Sva njihova energija i ideje o budućnosti Grčke su straćeni.

To je kao da veoma dugo spavate i stalno sanjate, a svakog dana ste sve slabiji i nesrećniji.“

To je san iz kojeg Grčka po svemu sudeći neće skoro da se probudi. Uprkos tegobama zbog povećanja poreze i smanjenja troškova tokom protekle godine, Grci nisu uspeli da smanje deficit. Sada Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, koji održavaju grčku privredu na površini, kažu da moraju da se uvedu dodatne mere štednje.

Poslanici u Parlamentu raspravljaju o još oštrijem smanjenju troškova. Na ulicama, stanovnici Grčke svakodnevno organizuju proteste. Tvrde da je štednja bacila zemlju na kolena, zbog čega su veoma nezadovoljni. Stefanos Manos je grčki političar.

„Kada će sve ovo da prođe? Niko na to ne odgovara. A vlada je mnogo puta rekla da je to to. Svaki put onda promeni mišljenje. To nije bilo to, pa moramo da uvedemo još neke mere. Većina ljudi je sada vrlo nesigurna u pogledu budućnosti.“

Ali Manos kaže da vlada, uprkos protestima, mora da sprovede velike uštede u grčkom javnom sektoru ili će zakasniti sa otplatom duga i doći u opasnost da izgubi mesto u Evropskoj uniji.

„Nadam se da se to neće dogoditi. Mislim da bi to bila katastrofa za Grčku. Zbog toga bih ja smanjio troškove u toj meri, da više nikada ne budemo primorani da kasnimo sa otplatom ili budemo izbačeni iz Evropske unije.“

Parlament narednih dana mora da odluči o novom krugu mera štednje. Ukoliko se te mere usvoje, Grčka ekonomija će izbeći zakašnjenje. I nastaviće da kaska, barem još kratko vreme.

XS
SM
MD
LG