Linkovi

Pakistan imao kontakt sa bin Ladenom


Pakistanski vojnici ispred kuće u Abotabadu, u Pakistanu u kojoj se krio Osama bin Laden
Pakistanski vojnici ispred kuće u Abotabadu, u Pakistanu u kojoj se krio Osama bin Laden

Američki dnevnik Njujork Tajms objavio je da mobilni telefon, pronadjen tokom akcije u kojoj je ubijen lider Al Kaide Osama Bin Laden, sadrži kontakte sa pripadnicima ekstremističke organizacije koja ima, kako se navodi, veoma snažne veze sa pakistanskom obaveštajnom agencijom.

List piše da to otkriće nagoveštava da je grupa Haradat al Mudžahedin bila deo Bin Ladenove mreže podrške širom Pakistana. U izveštaju se ističe da je telefon pripadao Bin Ladenovom poverljivom kuriru koji je ubijen zajedno sa njim 2. maja, u akciji američkih marinaca u njegovom skloništu u pakistanskom gradu Abotabadu.

Njujork Tajms navodi da su američki analitičari ustanovili da su komandanti Haradata pozivali zvaničnike pakistanske bezbednosti ali da ne postoje neoborivi dokazi da je pakistanska bezbednosna agencija štitila ili pomagala u skrivanju Bin Ladena. Pakistanski zvaničnici su osudili izveštaj Njujork tajmsa, a vojni portparol izjavio je da je to deo "kampanje klevetanja" pakistanskih bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG