Linkovi

Obama u poseti vojnicima


Predsednik Obama u susretu sa vojnicima u bazi Fort Dram, u državi Njujork

Fort Dram je baza 10. planinske divizije, čiji vojnici su bili žrtve u nekim nedavnim borbama u Avganistanu.

Predsednik Obama rekao je vojnicima da su bili u nekima od "nejtežih borbi" i da su doprineli napretku u Avganistanu.

"Jedini razlog što sam mogao da donesem tu odluku je to što sam znao da imamo nabolje borbene snage u svetu koje su, ako im izdam naređenje, u stanju da ga izvrše", rekao je Obama

Zadatak počinje idućeg meseca, povlačenjem 10 hiljada vojnika iz Avganistana do kraja ove godine, uz dodatnih 23 hiljade do septembra 2012.

Obama je najavio ta povlačenja u sredu, u govoru preko televizije, rekavši da je uspešnost savezničke misije u Avganistanu doprinela prošlomesečnoj akciji američkih komandosa u kojoj je ubijen Osama bin Laden.

"Takođe zahvaljujući vama, imali smo platformu sa koje je bilo moguće progoniti bin Ladena i Al-Kaidu i desetkovati njene redove", rekao je Obama.

U intervjuu koji je u sredu dao Glasu Amerike Obama je govorio o povlačenju, napretku u borbi protiv Talibana i putu za vraćanje bezbednosne odgovornosti u ruke snaga avganistanske vlade.

"Nastavićemo sa transformacijom dok avganistanske snage staju na svoje noge, sa ciljem da se to završi do 2014. Posle toga, osiguraćemo nastavak snažnog odnosa sa avganistanskim narodom i njegovom vladom. Nećemo imati istu vojnu prisutnost, ali se nadamo ekonomskim i razvojnim programima koje imamo i koje ćemo nastaviti, u saradnji sa Avganistancima", rekao je američki predsednik.

U Vašingtonu, članovi Kongresa ispitivali su načelnika združenog generalštaba, admirala Majkla Malena, o planovima za povlačenje. Malen je upitan za mišljenje o prenosu bezbednosne odgovornosti na avganistanske snage.

"Sada su na prilično dobroj uzlaznoj putanji ka sposobnosti da to preuzmu", rekao je admiral Malen.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejnor, pozvao je predsednika da bude fleksibilan da izmeni plan za povlačenje u zavisnosti od prilika na terenu.

Ali vođa manjine u Predstavničkom domu, demokrata Nensi Pelosi, želela bi brže povlačenje.

"Mnogi od nas voleli bi da to teče brže nego što je predviđeno", rekla je Nensi Pelosi.

"U principu podržavam taj plan jer u njemu ima dovoljno fleksibilnosti da se uzmu u obzir uslovi na terenu", rekao je Bejnor.

Tokom jučerašnje debate u Predstavničkom domu govorili su i neki od najvećih kritičara rata u Avganistanu, nazivajući taj plan nedovoljnim.

XS
SM
MD
LG