Linkovi

Spor oko uloge SAD u Libiji


Vazdušni napad NATO-a na Surman u Libiji
Vazdušni napad NATO-a na Surman u Libiji

Dva dana uzastopce, Libijska vlada tvrdi da su u vazdušnim napadima NATO-a izginuli civili u Tripoiju i okolini. Istovremeno, u Sjedinjenim Državama se pojačava sporenje o američkoj ulozi u Libiji.

Meta jučerašnjeg vazdušnog napada NATO-a bio je bliski saradnik libijskog vođe Moamera Gadafija. On je preživeo, ali Libijska vlada tvrdi da njegova dva praunuka i još 13 osoba nisu. U nedelju, NATO je gađao jedan vojni raketni položaj, ali.,..

Jedno od oruđa nije pogodilo odabrani cilj zbog sistemske greške u navođenju“, kazao je portparol operacije NATO-a, komandant eskadrile Majk Braken.

Libijska vlada kaže da je tom prilikom poginulo devet civila, među kojima su i dva deteta. Protekle nedelje, NATO je greškom bombardovao pobunjenički konvoj u okolini Brege. Nije saopšteno da li je bilo žrtava. Međutim, te nenamerne pogibije nisu jedini problem NATO-a, kaže Džems Filips iz Fondacije „Heritidž“.

„Uistinu, on ne može da zaštiti civile sve dok se ne ukloni režim. Prema tome, dokle god pukovnik Gadafi ne bude zbačen s vlasti i ne prestane opasnost koju njegov režim predstavlja za libijski narod, rat NATO-a ne može da se završi.“

Neki američki zakonodavci bi hteli da Sjedinjene Države prekinu svoje učešće. Oni smatraju da je prema američkom zakonu posle 90 dana neprijateljstava, za nastavak vojnog angažmana neophodno odobrenje Kongresa, a taj rok se navršio u nedelju. Administracija tvrdi da Sjedinjene Države nemaju trupe na terenu, tako da kongresno odobrenje nije potrebno. Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner, ne misli tako.

Oni koštaju 10 miliona dolara dnevno. Deo zadatka je bombardovanje kompleksa Gadafijevih objekata. Jednostavno, po meni ne može da se kaže da nismo u središtu neprijateljstava.“

Filips kaže da situacija nije jednostavna.

„Ako se Sjedinjene Države povuku iz operacija u Libiji, NATO će biti izložen vrlo velikom pritisku da ih nastavi u istom obimu i sa istim intenzitetom i iz svih praktičnih razloga, to bi mogao da bude kraj operacije NATO-a.“

Predsednik senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, demokrata iz Masačusetsa Džon Keri i član Odbora za oružane snage, republikanac iz Arizone Džon Mekejn u međuvremenu su objavili predlog rezolucije kojom bi se ograničilo učešće američke vojske u Libiji.

Mekejn je objasnio da bi se predsednik rezolucijom na godinu dana ovlastio da ostane u međunarodnoj koaliciji protiv Gadafija. Mekejn je branio američku intervenciju u Libiji, ali se nije saglasio sa Obaminom odlukom da naredi vojne operacije pre tri meseca - bez kongresnog odobrenja.

XS
SM
MD
LG