Linkovi

Saudijke za volanom prkose vlastima


Neke žene u saudijskoj Arabiji danas su sele za volan prkoseći zabrani da voze automobile
Neke žene u saudijskoj Arabiji danas su sele za volan prkoseći zabrani da voze automobile

Neke žene u Saudijskoj Arabiji sele su danas za volan prkosno se odupirući tradicionalnoj zabrani da voze automobile.

Na internetskim stranicama za druženje mnoge Saudijke obećale su da će se pridružiti tom protestu, koji bi mogao da bude najmasovniji od novembra 1990. godine, kada su mnoge žene bile uhapšene.

Pošto su demonstracije u Saudijskoj Arabiji zabranjene, žene sa vozačkim dozvolama dobijenim u drugim zemljama pozivane se da protestuju individualno.

Ranije danas, neke žene su kolima išle u kupovinu ili su se jednostavno vozile ulicama Rijada. Njihovi muževi hvalili su se o tome u porukama objavljenim na sajtovima za druženje.

Nije poznato koliko je taj protest bio rasprostranjen. Neke žene možda je uplašio slučaj aktivistkinje Manal al-Šerif, koja je bila u zatvoru dve nedelje zato što je vozila auto i na internetu objavila video snimak o tome.

U Saudijskoj Arabiji ne postoji pisani zakon kojim se ženama zabranjuje da voze, već samo fatve, odnosno verski propisi, proistekli iz stroge vrste tumačenja islama poznate kao vahabizam.

Vahabistički sveštenici tvrde da bi žene, ako bi im se dozvolilo da voze, mogle same da odlaze od kuće i stupaju u kontakte sa nepoznatim muškarcima. Ta zabrana primorava porodice da unajmljuju vozače ili da se za vožnju oslanjaju na muške članove porodice.

XS
SM
MD
LG