Linkovi

Nepasterizovano mleko sve popularnije


Zagovornici sirovog mleka
Zagovornici sirovog mleka

Zdravstveni zvaničnici u Nemačkoj okrivljuju pasulj, detelinu i druge sveže zeljaste biljke za nezapamćeno trovanje bakterijom ešerihijom koli koja se okrivljuje za 36 smrtnih slučajeva i oboljevanje 3000 ljudi. Zeljaste biljke je nekada teško gajiti bezbedno, a sirove zeljaste biljke obično su se povezivale sa brojnim bolestima tokom ranijih godina. U Sjedinjenim Državama, još jedna rizična namirnica postaje sve više popularna - nepasterizovano mleko.

Na Hedžbruk farmi udaljenoj oko sat i po od Vašingtona, je kasno popodne i krave se pripremaju za mužu. Hedžbruk je jedno od samo nekoliko mesta u okolini na kojima možete da dobijete sirovo, nepasterizovano mleko pravo od krava. Kupac, Ana Elrod kaže da je kupila mleko zbog zdravlja svog sina.

„Ekcem koji je imao moj sin potpuno je nestao, nikada više nije imao ni jednu upalu uha, a mleko ima mnogo bolji ukus i nikada ne bih ponovo kupovala mleko iz prodavnice. Nikada.“

Sirovo mleko ima sve više odanih potrošača, što je činjenica koja uznemirava zagovornicu zdrave hrane Saru Klajn iz Centra za nauku u javnom interesu.

„Nema ni jedne naučno dokazane dobrobiti konzumiranja sirovog mleka, ali postoje veoma dokazani rizici.“

Zagovornici zdrave hrane istiću da se pasterizacijom smanjuje broj bakterija u mleku
Zagovornici zdrave hrane istiću da se pasterizacijom smanjuje broj bakterija u mleku

Kao što su ešerihija koli, salmonela i druge bakterijske zarazne bolesti koje se mogu naći u mleku. Pasterizovano mleko se zagreva do temperatura koje smanjuju broj bakterija, zatim se hladi i pakuje. Oni koji konzumiraju sirovo mleko kažu da takodje i uništava dobre stvari u mleku. Ali Klajn kaže da to nije vredno rizika.

„Spustili smo se sa 25 odsto izbijanja zaraza poreklom od hrane i vode, koje su bile povezivane sa mlečnim proizvodima, na manje od 1 odsto zahvaljujući prednostima pasterizacije“.

Iz tog razloga, u mnogim državama je zabranjena prodaja nepasterizovanog mleka. Ali nedavno otkriće da su farmeri prenosili sirovo mleko preko granice izazvalo je proteste u Vašingtonu ovog proleća. Demonstranti su čak doveli krave koje su muzli na licu mesta i pili sirovo mleko. Neki su čak pronašli način da zaobidju zabranu kupovine sirovog mleka. Oni dele kravu, Ana Elrod objašnjava.

„Ne kupujem mleko već kupujem deo krave, koju zapravo posedujem.“

Hedžbruk farma prodaje 25 delova svake krave, obezbedjujući vlasniku svakog dela oko 4 litre mleka nedeljno. Kiti Hokman Nikolas i njena porodica su vlasnici Hedžbruka. Ona kaže da je sirovo mleko sa farme potpuno bezbedno.

„Pasterizacija je započeta zato što je postojala potreba, zbog nečistoće koja je vladala u 18. veku. U današnje vreme sve je drugačije.“

Hokman Nikolas kaže da su metode poboljšane od tih vremena. Ona ističe da se njeni mlečni proizvodi redovno proveravaju i da su dobili najviše ocene. Medjutim, brojni stručnjaci za zdravlje ukazuju da se loše stvari ponekada dogadjaju i sa najboljim mlečnim proizvodima i zagadjenje od prašine, prirodnog djubriva i insekata lako može da pronadje put do sirovog mleka.

„U Sjedinjenim Državama konzumira se bezbedno mleko već decenijama i nažalost mnogi korisnici se okreću vremenima u kojima mleko nije bilo bezbedan proizvod. To je ironično.“

Ali ljubitelji sirovog mleka kažu da će nastaviti da se bore za svoje pravo da piju mleko dobijeno direktno od krava.

XS
SM
MD
LG