Linkovi

Erdogan obećava kompromis


Sedište vladajuće turske Stranke pravde i razvoja, u Istanbulu oblepljeno plakatima sa likom premijera Redžepa Tajipa Erdogana
Sedište vladajuće turske Stranke pravde i razvoja, u Istanbulu oblepljeno plakatima sa likom premijera Redžepa Tajipa Erdogana

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan obećava da će pružiti ruku opoziciji posle jučerašnjih izbora na kojima je njegova stranka osvojila značajnu pobedu.

Međutim, vladajuća Stranka pravde i razvoja nije osvojila dve trećine mesta u parlamentu potrebnih za planiranu promenu ustava. Erdogan je rekao da rezultati izbora pokazuju da će novi ustav morati da bude donet kompromisom.

Turski premijer je ranije obećao da će promeniti ustav napisan 1982. godine, kada je Turska bila pod vojnom vladom.

U parlamentu od 550 mesta vladajuća stranka je osvojila 326, glavna opoziciona Republikanska narodna stranka osvojila je 135, dok je trećeplasirana Nacionalistička stranka akcije osvojila 53 mesta.

Za sada nije poznato kakve izmene premijer Erdogan želi u ustavu. Njegovi politički protivnici ranije su izražavali uverenja da Erdogan sve više postaje autokrata, da je sve manje tolerantan prema opoziciji i da pretvara Tursku iz sekularne države u državu sa proislamskom vladom.

Njegove pristalice kažu da će izmenjeni ustav garantovati veća prava manjinama, uključujući Kurde.

XS
SM
MD
LG