Linkovi

Milijarda dolara libijskim pobunjenicima


Američka državna sekretarka Hilari Klinton sa jordanskim ministrom inostranih poslova Naserom Džudeom (levo) i državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Anvarom Gargašom.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton sa jordanskim ministrom inostranih poslova Naserom Džudeom (levo) i državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Anvarom Gargašom.

Međunarodni izaslanici obećali su više od milijardu dolara pomoći libijskoj opoziciji i Libijcima pogođenim sukobom u zemlji.

Na današnjem sastanku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima svetske sile najavile su niz finansijskih mera za pomoć pobunjenicima.

Između ostalih, bivša kolonijalna sila u Libiji - Italija - obećala je gotovo 600 miliona dolara pomoći pobunjenicima, uključujući pozajmice i razne vrste goriva. Kuvajt, Katar i Turska takođe su obećali priloge.

Sjedinjene Države nisu ponudile direktnu pomoć pobunjenicima ali su najavile povećanje humanitarne pomoći svim Libijcima u vrednosti od 26 i po miliona dolara.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je učesnicima konferencije u Abu Dabiju da su Gadafiju "odbrojani dani". Ona je kasnije opisala pobunjenički Prelazni nacionalni savet libijskog naroda kao "legitimnog zastupnika libijskog naroda".

Na sastanku Kontakt grupe za Libiju okupilo se više od 20 država i organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, Arapsku ligu i Savet za saradnju u oblasti Persijskog zaliva. Bio je to treći sastanak pomenute grupe. Hilari Klinton je izjavila da će četvrti sastanak biti održan idućeg meseca u Turskoj.

Milijarda dolara libijskim pobunjenicima
Milijarda dolara libijskim pobunjenicima

Operacije u Libiji sve skuplje

Američka vojna operacija u Libiji koštaće nekoliko stotina miliona dolara više nego što je prvobitno procenjeno, navodi se u memorandumu Pentagona do kojeg je došao Fajnešel Tajms. Kako prenosi list, taj dokument je predat odredjenim američkim zakonodavcima, a u njemu se navodi da ameirčka vojska troši dva miliona dolara dnevno na vazdušne udare, gorivo za avione i misije prikupljanja obaveštajnih podataka. To znači da troškovi operacija u Libiji mesečno iznose 60 miliona dolara.

Prema ranijim procenama Sekretarijata za odbranu, trošak libijskih operacija iznosio je oko 40 miliona dolara mesečno. Fajnešel Tajms prenosi da bi vojne operacije u Libiji Vašington mogle da koštaju oko 300 miliona dolara više nego što je Pentagon predvideo.

Povećani troškovi predstavljaju problem za američku vojsku jer novac potiče iz njenog regularnog budžeta, dok se operacije u Avganistanu i Iraku finansiraju iz odvojenih, dopunskih budžeta.

NATO predvodi vojnu kampanju vazdušnih udara na snage libijskog lidera Moamera Gadafija. Ranije ove nedelje, odlazeći sekretar za odbranu Robert Gejts pozvao je pet ključnih vojnih saveznika SAD da preuzmu veću ulogu u tim operacijama. Gejts je u maju izjavio da je ukupan trošak američkih operacija u Libiji dostigao 750 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG