Linkovi

Veliki planovi vinara u Virdžiniji


Vinar Sebastijan Marke proverava vinograd u svojoj vinariji u Virdžiniji
Vinar Sebastijan Marke proverava vinograd u svojoj vinariji u Virdžiniji

Vino se proizvodi u svih 50 američkih država, na čelu sa Kalifornijom, Oregonom i Vašingtonom. Međutim, u protekloj deceniji, vrhu se približava i država na istočnoj obali, Virdžinija. Zahvaljujući obilju plodne zemlje i dovoljnim količinama sunca i kiše tokom letnjih meseci, poznavaoci vina smatraju Virdžiniju državom na koju treba računati. Vinarija iz Dukenija u Virdžiniji, širi svoje vinograde i nada se berbi koja će joj doneti nagradu.

Sebastijan Marke je majstor vina u vinariji Dukeni u Persevilu u Virdžiniji. Posao koji ovaj Francuz obavlja u virdžinijskoj vinariji, vrhunac je njegovog sna iz detinjstva.

„Učio sam kako se pravi vino još kada sam imao 13 i po godina u Burgundiji. Nastavnik hortikulture me je pitao šta bih voleo da radim? Moj san je bio da pravim vino u Sjedinjenim Državama.“

Posle proizvodnje vina u Burgundiji, Markeov prvi vinograd je bio na karipskom ostrvu Martinik. Potom je došao u Sjedinjene Države i pravio vino u kalifornijskoj Dolini Sonoma. Međutim, dolazak u Virdžiniju mu je omogućio da radi na drugačijem nivou i usavršava nova vina u vinarskom regionu koji se tek razvija.

„Za dobro vino vam treba mnogo parametara. Treba vam dobra zemlja, sa određenom količinom sunca i pasionirani ljudi. Mislim da u Virdžiniji sve to postoji. Ljudi imaju strast prema vinarskoj industriji.“

Pre trideset godina, u toj državi je bilo šest vinarija. U Virdžiniji ih danas ima dve stotine i po proizvodnji vina je na šestom mestu – iza Kalifornije, Vašingtona, Oregona, Njujorka i Teksasa. Lobista Majkl Kajzer iz organizacije „Vajn Amerika“, kaže da će značaj Virdžinije biti sve veći.

Virdžinija je po proizvodnji vina na šestom mestu
Virdžinija je po proizvodnji vina na šestom mestu

„Mislim da će prestići Teksas. Ipak, neće moći da stignu Njujork, jer ta država ima oko dve stotine vinarija više. Ali verujem da će se ustaliti kao peta država po proizvodnji vina u zemlji.“

Kada je Marke stigao u Dukeni pre četiri godine, vinarija – koja tek treba da počne da donosi profit – proizvodila je 1500 sanduka godišnje. Danas proizvodi oko 3500 sanduka. Cilj je da u naredne četiri godine dostigne proizvodnju od sedam do osam hiljada.

Kalifornijske vinarije često proizvode deset puta više. Ali vlasnici Dukenija žele da proizvodnja ostane manja i da prodaju vino direktno iz vinarije, da bi izbegli velike distributere.

Ne želim da idem na distribuciju. Prodaja preko distributera je veoma teška za male vinarije kao što je naša. Morali bismo da spustimo cenu za 50 odsto da bismo se uključili u distribuciju. Istovremeno, s obzirom na malu proizvodnju, nismo ni spremni da spuštamo cenu za 50 odsto.“

Da bi ostvario taj cilj, Sebastijan kaže da je Dukeniju potrebno još vinograda. On ove godine povećava vinograde za još dva hektara.

„Dobili smo rasad iz Kalifornije. On stiže iz hladnjače. To znači da se mladice, odmah posle vrućine, brzo rascvetavaju. Znači da imamo pet dana da ih zasadimo.“

On će zasaditi neke od uobičajenih sorti kao što su Beli sovinjon, Šardone i Merlo. Ali takođe i Kaberne frank, grožđe koje u Virdžiniji dobija jedinstven karakter.

Vreme, zemlja, ‘teroar’, odnosno osobine tla, veoma su pogodne za ove vrste grožđa. Zasadio sam Kab frank na padini na kojoj će loza imati popodnevno sunce. A izlaganje grožđa suncu mu daje dodatni trpki ukus.“

Dukenijev Kaberne frank je dobio zlatnu medalju 2007. i srebrnu 2008, koje dodeljuje „San Francisko kronikl“.

„Flaširali smo vino u martu i treba nam malo vremena da sazri.“

Uz neprekidnu brigu i određenu dozu vinarske strasti, nova loza će doneti prvo vino za pet godina. A uz dodatne vinograde, biće dovoljno vina da Dukeni prvi put ostvari profit.

XS
SM
MD
LG