Linkovi

Neizvesna politička budućnost Irske


Finansijska kriza u Irskoj odražava se i na ulicama Dablina
Finansijska kriza u Irskoj odražava se i na ulicama Dablina

Irskoj koalicionoj vladi preti opasnost od raspada posle prihvatanja finansijskog paketa pomoći za otplatu ogromnog duga zemlje. Uprkos zahtevima opozicionih lidera za raspisivanje prevremenih izbora, irski premijer obećava da će ostati na vlasti sve dok ne bude usvojen rebalans budžeta za rešavanje dužničke krize.

Posle višegodišnje prekomerne potrošnje koja je dovela do hitnog državnog preuzimanja najvećih domaćih banaka, Irska je krenula putem Grčke, zatraživši finansijsku pomoć u iznosu do 140 milijardi dolara.

Opozicioni lideri sada zahtevaju ostavku premijera Brajana Kovena i raspisivanje vanrednih izbora. Džoan Barton je zamenica šefa opozicione Laburističke stranke.

„Veliki broj Iraca smatra da niko nije tražio niti ih pitao za mandat u vezi sa vanrednim događajima. Oni zato žele izbore kako bi se stvari raščistile i formirala vlada sa novim mandatom,“ rekla je Džoan Barton.

Koven je nedeljama poricao da je Irskoj potrebna finansijska pomoć. Međutim, u nedelju se obratio Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu. Istovremeno je obećao da će ostati na vlasti sve dok parlament ne usvoji program štednje, koji zahteva Evropska komisija. Ali, ostavio je prostor za raspisivanje izbora u januaru.

Nije u interesu ni birača niti našeg naroda da odlažemo stvari, ili što je još gore, da sumnjamo u korake koji su neophodni da spasemo privredu i osiguramo finansijsku stabilnost,“ rekao je Koven.

Permijer traži od parlamenta da usvoji novi budžet koji će iduće godine smanjiti deficit za oko osam milijardi dolara. Bivši koalicioni partneri iz Zelene stranke kažu da su do izvesne mere spremni da sarađuju sa Kovenom. Lider te stranke Džon Gormli kaže:

Veoma je važno i u nacionalnom je interesu da to učinimo, ali posle toga više nećemo moći da učestvujemo u vladi,“ kaže Gormli.

Juče su berze beležile rast pošto je postalo jasno da je finansijska pomoć neumitna. Ali trend je promenio smer kada je pažnja skrenuta na druge probleme u evrozoni. Analitičari kažu da finansijska pomoć Irskoj neće pomoći ostalim prezaduženim zemljama kao što su Portugal i Španija.

XS
SM
MD
LG