Linkovi

Bez rešenja valutnog spora


Svetski lideri na samitu G20 u Seulu, Južnoj Koreji

Uprkos osmesima pred kamerama posle samita Grupe 20, u Seulu, duboke podele nisu prevaziđene.

Posle dvodnevnih razgovora, lideri najvećih svetskih ekonomija jedva su uspeli da iscede mlaka obećanja da će se boriti protiv protekcionizma i pozabaviti se nesrazmerama u trgovini. Ali Kenet Libertal iz Instituta Brukigs, kaže da nema brzih rešenja.

"Morali bismo da se posebno potrudimo na principijelnim sporazumima, a ne na brzim rešenjima. Trebalo bi da se dogovorimo oko principa koji zahtevaju žrtve od svih krupnih aktera", rekao je Libertal.

Libertal kaže da je američka odluka o upumpavanju milijardi dolara u državne obveznice doprinela slabim rezultatima seulskog samita. Kina, Nemačka i druge zemlje kažu da će ta akcija preplaviti svetska tržišta jeftinim dolarima, pojačavajući američki izvoz uz istovremeno povećanje vrednosti drugih valuta.

"Ta akcija, koja ima domaće ciljeve, izazvaće međunarodne posledice i na neki način predstavljati drugu krajnost u odnosu na ono što Kina radi već godinama, dok će istovremeno smanjiti naš moralni ugled", kaže Libertal.

Kineski juan
Kineski juan

Zbog toga, drugi lideri G20 nisu prihvatili da bi Kina trebalo da poveća vrednost juana. Umesto toga, uputili su mlak poziv svom zemljama da se uzdrže od veštačkih devalvacija. Vašington tvrdi da Peking namerno održava juan jeftinim da bi kineska roba bila jeftinija, dok Kina insistira da povećanje vrednosti juana mora da bude postepeno. Analitičarka kompanije Brejkingnjuz, Vei Gu, smatra da je pritisak trebalo da bude blaži.

"Kini je znatno lakše da se odupre samo američkom pritisku nego da kaže spremni smo da ignorišemo 19 zemalja", smatra Gu.

Uprkos slabim rezultatima samita, ekonomista Kolin Bradford iz Centra za međunarodnu inovaciju upravljanja kaže da je on važan kao svetski forum za diskusije.

"Svi to prate i postepeno shvataju interaktivnu prirodu svetske ekonomije - odnosno kako politike utiču međusobno. Uvek saznamo nešto o drugima što pre nismo znali", kaže Bradford.

Svetski lideri već se spremaju za sledeći samit čiji domaćin će biti Nikola Sarkozi.

"Važno je da se složimo oko mehanizma za praćenje ovih nesrazmera. Samit u Seulu poverio je Francuskoj da sastavi taj mehanizam", rekao je Sarkozi.

Predsednik Barak Obama napustio je Seuol ne uspevši da osigura ni sporazum o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom. Svoju 10-dnevni turneju po Aziji završiće dvodnevnim razgovorima na Azijsko-pacifičkom ekonomskom samitu u Japanu.

XS
SM
MD
LG