Linkovi

Birači žele poboljšanje ekonomije


Birači žele poboljšanje ekonomije
Birači žele poboljšanje ekonomije

Politička scena u Sjedinjenim Državama promenila se preko noći.

Marija Lif je agent za nekretnine u Pensilvaniji, gde su republikanci pobedili u trkama za senatore i za guvernera.

"Istinski se nadam da će se ekonomija oporaviti i to vrlo brzo", kaže Marija Lif.

Lif je ranije ove godine izgubila posao i živela od pomoći za nezaposlene, pre nego što je odlučila da se okuša kao agent za nekretnine.

Iako su cene kuća i stanova u Pitsburgu ostale stabilnije, ona kaže da bi tržište moglo da bude mnogo bolje i izražava nadu da će prodaja krenuti, sada pošto su izbori završeni.

"Uzbuđeni smo jer, pošto je to prošlo, ljudi će početi da gledaju. Mnogi bi želeli da se usele pre zimskih praznika, a naš je cilj da im u tome pomognemo", kaže ona.

Ali Lif priznaje da će se njen optimizam ugasiti ako novoizabrani republikanci ne budu imali plan za poboljšanje privrede.

Međutim u Njujorku, radnik kompanije Ford, Džon Čemblis, kaže da zakonodavci ne mogu da urade mnogo.

"Ne verujem da mogu nešto da urade za podsticanje privrede. Kapitalizam je prirodni ciklus slobodne volje. Ako bi je samo pustili na miru da se sama reguliše umesto da se mešaju, mislim da bi sve bilo u redu", kaže Čemblis.

Poreski advokat Čarls Kromou se ne slaže.

"Uveren sam da bi u vreme ekonomske recesije, kao sada, vlada morala da podstiče privredu više, a ne manje, kako zagovaraju republikanci. U stvari, nezaposlenost je visoka zbog nedovoljne državne stimulacije, a ne zbog navodno velikih troškova, kako kažu republikanci", kaže Kromou.

U Pitsburgu, indijsko-američki preduzimač Lalit Kordia smatra da bi rast mogao da se podstakne smanjenjem poreza.

"Kadgod smanjimo poreze te pare se investiraju natrag u ekonomiju", kaže Kordia.

Njegova kompanija Tar teknolodžis je u zelenom sektoru, koji Obamina administracija promoviše kao način za smanjenje nezaposlenosti uz istovremenu brigu o prirodi. Kompanija proizvodi i izvozi opremu za preradu biodizela.

Ali Kordia kaže da mu rad otežavaju nuklearna energetska politika i predloženi zakon o subvencijama za biodizel, o kome se još debatuje. On se nada da će republikanci i demokrate naći zajednički jezik o tome.

"Od njihovog dogovora o politici u vezi sa biodizelom zavisiće da li ćemo ići napred ili unazad", kaže Kordia.

Kordia se nada da će narednih godina preseliti svoju kompaniju u veći objekat, kako bi mogao da uposli nove radnike i doprinese rastu privrede. Ali on kaže da sve zavisi od toga koliko će zakonodavci sarađivati i da li će ekonomija zaista početi da se oporavlja.

XS
SM
MD
LG