Linkovi

Sindikati organizuju podršku Obami


Praznik Dan rada, američki radnici najčešće proslavljaju na pikniku sa tradicionalnim roštiljem
Praznik Dan rada, američki radnici najčešće proslavljaju na pikniku sa tradicionalnim roštiljem

Uoči praznika Dana rada, dva oprečna gledišta o stanju američkih radnika podstiču žestoke debate. Američka Trgovinska komora tvrdi da je Obamina administracija stvorila prepreke za otvaranje novih radnih mesta, dok istaknute sindikalne organizacije kažu da pohlepa vlasnika kompanija i labavi propisi onemogućavaju prosperitet američkoj srednjoj klasi.

Praznik Dan rada je dan kada zaposleni mogu da odahnu i uživaju u plodovima svoga rada. Ali kako je ekonomija usporena, a nezaposlenost raste, za mnoge je taj praznik poziv na akciju.

Ričard Trumka je predsednik najveće sindikalne federacije AFL-CIO.

"Ili ćemo izgraditi suštinski drugačiju ekonomiju, koja vrednuje rad i snažnu srednju klasu, ili ćemo se vratiti na onu koja interese korporacija stavlja iznad interesa ljudi", kaže Trumka.

Uoči značajnih kongresnih izbora u novembru, sindikati mobilizuju članove da podrže Obaminu Demokratsku stranku i smanje popularnost konzervativaca, koji traže smanjivanje uloge države.

Ekonomista američke Privredne komore, Martin Regalia, kaže da će najavljeno povećanje poreza najbogatijima onemogućiti otvaranje radnih mesta.

"Oporezovaće motor za otvaranje novih radnih mesta, motor privrednog uspona, odnosno one koji troše novac. Takva politika, u trenutku kada svi trpimo, po meni nije pametna", kaže Regalia.

Pored, kako kaže "lavine" novih zakona, Komora tvrdi da sadašnja ekonomska politika otežava kompanijama zapošljavanje novih radnika. Potpredsednik Privredne komore, Rendi Džonson.

"Moraju da imaju profit ako treba da isplaćuju zarade, a to neće moći ako sav novac budu trošili na nove obaveze koje im nameće federalna vlada. Ona bi trebalo da ima više razumevanja za našu stranu, jer smo u ovome svi zajedno", kaže Džonson.

Sindikalna aktivistkinja Lora Džekson vidi stvari drugačije.

"Više od svega ovoj zemlji bi pomoglo kada bi otvaranje novih radnih mesta bilo prioritet za svakog zakonodavca, svakog političara i svakog vlasnika kompanija", kaže Lora Džekson.

Sindikalna federacija organizovala je skupove povodom praznika u više od 200 mesta, radi prikupljanja podrške za svoje kandidate na novembarskim izborima. Privredna komora kaže da će nastaviti da lobira protiv vladinih programa za koje tvrdi da koče privredni rast.

XS
SM
MD
LG