Linkovi

Nejasnoće u finansijskoj politici usporavaju privredu


Najnovija sondiranja američke privrede pokazuju mešovite rezultate. Prema anketi Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista, monetarna politika Centralne banke je visoko ocenjena, ali nejasnoće u poreskoj politici i novi savezni propisi odvraćaju kompanije od zapošljavanja novih radnika.

Posle teškog prethodnog meseca, pozitivni ekonomski izveštaji u Kini, Australiji i Sjedinjenim Državama, izazvali su skok na berzama. Neki se, medjutim, pribojavaju da to neće potrajati.

Uprkos povećanju proizvodnje, američke firme oklevaju da zaposle nove radnike. Prema novoj anketi, glavni razlog je strah od uticaja novih finansijskih propisa i od reforme zdravstvenog osiguranja.

"Sve to izaziva neizvesnost među privrednicima - koliko će koštati zapošljavanje novog radnika i da li će propisi o tome biti izmenjeni. Njihova najvažnija poruka je: ako želite smanjenje nezaposlenosti objasnite bolje te propise, kako bi firme znale kako će zarađivati kada uposle nove ljude", kaže ekonomista Dag Dankan, član borda Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista.

Od 242 ispitanih poslovnih ekonomista tri četvrtine smatra da je podsticanje rasta privrede važnije od smanjivanja deficita. Iako isti procenat veruje da novi stimulus nije neophodan, više od polovine kaže da vlada ne bi trebalo da povećava poreze bogatašima.

"Ako vam je važniji izlazak iz recesije nego uravnotežavanje federalnog budžeta, to vas svrstava u tabor protivnika povećanja poreza na prihode. Ne bi trebalo da podižemo porez onima sa većim prihodima jer to utiče na smanjenje ekonomske aktivnosti", smatra ekonomista Maks Frad Volf.

Iako je Centralna banka pobrala pohvale, ekonomisti se ne slažu oko toga koliko dugo bi kamatne stope trebalo da budu niske. Pošto je američka privreda u drugom kvartalu usporila na 1,6 procenta, nemački berzanski posrednik Oliver Rot izražava zabrinutost da bi ona ponovo mogla da sklizne u recesiju.

"Za sada, sve je u redu, ali pre ili kasnije imaćemo probleme sa dva uzastopna pada jer je američka privreda motor svetske privrede", kaže Rot.

Stvari bi trebalo da budu jasnije sutra, kada Sekretarijat za rad objavljuje mesečni izveštaj o zaposlenosti. Preliminarni rezultati za avgust pokazuju povećanje broja nezaposlenih za deseti deo jednog procenta, na 9,6 odsto.

XS
SM
MD
LG