Linkovi

Klinton brani strategiju u Avganistanu


Koalicione snage u Avganistanu
Koalicione snage u Avganistanu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton branila je strategiju NATO u borbama sa talibanskim ekstremistima u Avganistanu, reagujući time na kritike avganistanskog predsednika Hamida Karzaija.

Klinton je danas izjavila da ključni deo strategije NATO predstavljaju precizno usmerene operacije protiv istaknutih vođa pobune i njihovih mreža, na osnovu podataka dobijenih od obaveštajnih službi. Ona je dodala da su takvi napadi imali "značajne" posledice po talibansko rukovodstvo.

U nedavnom intervjuu za list Vašington post, Karzai je rekao da želi da Sjedinjene Države smanje publicitet i intenzivnost svojih vojnih operacija u Avganistanu. Karzai je takođe izrazio želju da Sjedinjene Države obustave noćne operacije koje, prema njegovim rečima, uznemiruju Avganistance i koje mogu da podstaknu neke ljude da se priključe talibanima.

Sekretarka Klinton je rekla da Vašington deli Karzaijevu zabrinutost i da je administracija sprovela reviziju američke vojne taktike, uzevši u obzir osetljivost noćnih akcija. Ona je dodala da snage NATO sprovode te operacije uz punu saradnju sa avganistanskom vladom i snagama bezbednosti.

XS
SM
MD
LG