Linkovi

Grci protestuju protiv mera štednje


Demonstranti u Atini sukobili su se sa policijom na početku dvodnevnog štrajka, koji bi mogao da parališe zemlju kako strahuju zvaničnici.

Do današnjih okršaja u Atini došlo je kada su hiljade državnih službenika i penzionera izašle na ulice protestujući zbog predloženih smanjenja budžeta. Neki od demonstranata gađali su kamenjem i flašama policajce, koji su odgovorili ispaljivanjem patrona sa suzavcem.

Grčki komunisti su na Akropolju okačili ogroman transparent sa napisom "Narodi Evrope, ustajte", na grčkom i engleskom jeziku.

Prema planu Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za izbavljenje Grčke iz velikih dugova, vrednom 146 milijardi dolara, ta zemlja bi trebalo da uvede veoma stroge mere štednje. Nemački ministar finansija, Volfgang Šojble, izjavio je danas za jedan nemački dnevni list da će isplata nemačkog učešća u tom planu, u visini od 30 milijardi dolara, biti obustavljena ukoliko Grčka ne bude poštovala mere štednje.

Grčki zakonodavci bi u četvrtak trebalo da glasaju o smanjenju budžeta od 40 milijardi dolara, koje obuhvata smanjenja plata i penzija i povećanje poreza na duvanske proizvode i alkoholna pića.

Neki od grčkih demonstranata kažu da su gnevni zbog toga što će te mere pogoditi one koji će ih najteže podneti. Šef jedne benzinske pumpe rekao je da je Međunarodni monetarni fond kao neki novi diktator, koji će "piti krv Grcima" svaka tri meseca.

Političari i investitori su zabrinuti da bi ekonomski problemi Grčke mogli da se prošire na čitavu Evropsku uniju, ako Grčka ne isplati deo duga koji dospeva za naplatu 19. maja.

Zabrinutost se pojačala prošle nedelje, kada je jedna od ključnih agencija za kreditni rejting, Standard i Pur, snizila taj rejting Grčkoj, Portugalu i Španiji.

XS
SM
MD
LG