Linkovi

Savet bezbednosti o izraelskom napadu


Savet bezbednosti UN održao je vanrednu sednicu o izraelskom pomorskom napadu na konvoj brodova sa humanitarnom pomoći namenjenoj Gazi.

Najmanje devet putnika je ubijeno a desetine ranjene kad su izraelski komandosi danas izvršili prepad na humanitarne brodove na putu za Gazu. Konvoj koji je predvodio jedan turski brod nalazio se u medjunarodnim vodama, oko 60 kilometara od obale Izraela.

Izrael navodi da su u tom napadu ranjena sedmorica komandosa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je žaljenje zbog gubitka života, ali je rekao da u izraelski vojnici delovali u samoodbrani.

Predstavnik izraelske vlade Mark Regev izjavio je da su aktivisti imali oružje i da su bili spremni da napadnu komandose kad su se popeli na brod. Medjutim, predstavnici Pokreta slobodna Gaza koji je organizovao konvoj, opisali su prepad kao napad na civile rekavši da aktivisti nisu imali nasilne namere.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je nazvao taj napad aktom „državnog terorizma“. Turska je opozvala svog ambasadora iz Izraela i otkazala tri planirane vojne vežbe sa izraelskim snagama u znak protesta zbog ovog incidenta.

XS
SM
MD
LG