Linkovi

Povratak većine uzbečkih izbeglica


Većina od sto hiljada izbeglica, koje su pobegle iz Uzbekistana zbog etničkog nasilja, vratila se u Kirgistan, ali Ujedinjene nacije upozoravaju na nedostatak bezbednosti i prostora u skloništima.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice, UNHCR, saopštila je danas procenu da se u južni Kirgistan vratilo oko 70 hiljada ljudi. Predstavnik UNHCRa, Ejdrian Edvards, rekao je da su mnoge izbeglice zabrinute za bezbednost i da se vraćaju u domove koji su uništeni, oštećeni ili opljačkani.

U sukobima između etničkih Kirgiza i Uzbeka, koji su izbili 10. juna u gradovima Ošu i Džalalabadu, na jugu Kirgistana, domove je napustilo oko 400 hiljada ljudi.

Edvards je rekao da UNHCR takođe brine pitanje da li se izbeglice vraćaju u svoje domove dobrovoljno, zbog izveštaja da se one prinudno vraćaju autobusima u Kirgistan.

Agencija UN za izbeglice kaže da je njen tim u Ošu danas delio humanitarne zalihe i da se tokom naredna dva dana planira isporuka oko 40 dodatnih tona šatora, ćebadi i drugih potrepština.

XS
SM
MD
LG