Linkovi

MMF zahteva reforme u Španiji


Međunarodni monetarni fond - MMF - kaže da Španija mora da preduzme "hitnu i odlučnu" reformu tržišta rada, bankarstva, penzionog sistema i drugih oblasti ekonomije, kako bi ojačala "slab i nesiguran" oporavak.

U danas objavljenom saopštenju MMF kaže da se Španija suočava sa nefunkcionalnim tržištem rada, visokom nezaposlenošću, padom vrednosti kuća i stanova i velikim dugovima države i privatnih kompanija. Ta svetska finansijska institucija takođe je saopštila da Španija već uvodi neke neophodne promene, ali da mora da ostane usredsređena na reforme i nastavi sa njima.

Ali i pre tog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda investitori su dobili neprijatno podsećanje na dužničku krizu koja je zahvatila Španiju, Grčku i neke druge zemlje. Tokom proteklih nekoliko dana španska centralna banka je morala da preuzme jednu propalu regionalnu banku, što je pojačalo zabrinutost da će i drugim bankama možda biti potrebna državna pomoć u trenutku kada se dobar deo Evrope hrve sa velikim budžetskim deficitima.

XS
SM
MD
LG