Linkovi

Šazad priznao da je postavio bombu u Njujorku

  • Vesti Amerike

Posle dramatične policijske akcije, Faisal Šazad, Amerikanac pakistanskog porekla, danas je izveden pred federalnog sudiju koji je podigao zvaničnu optužnicu za postavljanje bombe na prometni Tajms skver u Njujorku.

Policija je Šazada kasno sinoć uhapsila samo nekoliko minuta pre nego što je uspeo da pobegne iz zemlje u pravcu Bliskog istoka. Tridesetogodišnji Faisal Šazad u ponedeljak uveče izveden je iz aviona kompanije Ujedinjenih arapskih emirata, koji je na pisti njujorškog medjunarodnog aerodroma, Džon F. Kenedi čekao signal za poletanje ka Dubaiju.

Američki predsednik Obama je na skupu privrednika u Vašingtonu u vezi sa ovim slučajem istakao da Amerikanci neće dozvoliti da budu terorisani i uplašeni već da će zajedno raditi na očuvanju bezbednosti zemlje.

"Pravda će pobediti. Nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da zaštitimo američki narod", rekao je Obama.

Prema izvorima bliskim Federalnom istražnom birou, agenti su Šazada pratili pred hapšenje, medjutim prismotra je u nekom momentu bila otkrivena tako da je hapšenje u avionu bila poslednja šansa američkim vlastima da ga spreče u bekstvu.

"Bio je u avionu što smo i očekivali“, izjavio je gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg.

Džip marke "Nisan patfajnder" i delovi neeksplodirane bombe, koja je bila postavljena u vozilu poslužili su policiji da pronadje Šazada.

“To je bilo vredno nalazište otisaka prstiju, DNK-a i drugih dokaza”, priča Nik Kasale, bivši detektiv njujorške policije.

Prema izjavama nadležnih, Šazad, koji se ovde vidi na fotografiji postavljenoj na Fejsbuk, kupio je "Nisan patfajnder" nedelju dana pre pokušaja napada, gotovinom preko popularnog vebsajta za male oglase, Kreglist. Agenti FBI-a su njegovo ime i adresu pronašli preko vebsajta i tako saznali da je Šazadova poslednja adresa bila u Bridžportu u državni Konektikat.

Jedna komšinica je novinarima TV mreže ABC rekla da je Šazad nosio “muslimansku odeću”, da nije imao prijatelje i da je njenom mužu rekao da radi na Vol stritu.

Faisal Šazad je Amerikanac pakistanskog porekla koji se u Sjedinjene Države nedavno vratio iz petomesečne posete Pakistanu. Jedan zvaničnik je novinarima ABC-a rekao da je osumnjičeni imao veze sa radikalnim ćelijama u Pakistanu i da postoji još nekoliko osumnjičenih za povezanost sa pokušajem postavljanja bombe na Menhetnu.

“Pakistanski Talibani su pod pritiskom jer smo već ubili većinu njihovih lidera u napadima bespilotnim letelicama, tako da nije nemoguće da pokušavaju da se osvete za to”, objašnjava stručnjak za borbu protiv terorizma, Ričard Klark.

Policija je sinoć iz aviona pored Šazada izvela još dvoje ljudi, ali se ne zna da li to ima veze sa ovim slučajem.

Sekretar za pravosuđe Erik Holder je saopštio da je Šazad priznao da je učestvovao u neuspešnom napadu na Tajms skveru dodavši da napad predstavlja "terorističku zaveru protiv Amerikanaca".

Hapšenja i u Pakistanu

Pakistanski zvaničnici su u međuvremenu saopštili da je u vezi sa tim uhapšena najmanje jedna osoba u Karačiju na jugu zemlje. Navodi se da je uhapšeni prijatelj Fejsala Šazada.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik je obećao potpunu saradnju sa Sjedinjenim Državama u istrazi.

Pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova je prethodno saopštilo da čeka da iz Sjedinjenih Država dobije detaljnije informacije o Šazadu.

XS
SM
MD
LG