Linkovi

Obama obustavlja traganja za naftom


Američki predsednik Barak Obama izjavio je da američka vlada u potpunosti kontroliše napore da se zaustavi izlivanje nafte u Meksički zaliv, osporavajući kritike da njegova administracija nije dovoljno angažovana u rešavanju nastale krize.

Predsednik Obama izjavio je da njegova administracija preuzima punu odgovornost za proces zatvaranja podmorske bušotine i čišćenje zaliva posle katastrofe ali je naglasio da će kompanija BP snositi odgovornost zato što je izazvala izlivanje nafte.

Američki narod treba da zna da, od samog početka ove katastrofe, federalna vlada kontroliše reagovanje na nju. Što se mene tiče, BP je odgovoran za ovu užasnu katastrofu, i mi ćemo ih pozvati na punu odgovornost u ime Sjedinjenih Država, i gradjana i zajednica koje su direktna žrtva ove tragedije. Zahtevaćemo da plate svaki cent za štetu koju su izazvali

Obama je rekao da mnogi kritičari ne uvidjaju da je, od dana potonuća platforme Dipvoter Horajzon, taj incident najviši prioritet njegove Bele kuće.

Ovo izlivanje nafte je katastrofa bez presedana. Činjenica da se izvor izlivanja nalazi na milju ispod površine, gde ljudska ruka ne može da dopre, strahovito otežava napore da se zaustavi curenje nafte, ali mi se oslanjamo na sve resurse, svaku ideju, svakog eksperta i tehnologiju, da bismo je zaustavili.“

Predsednik je kritikovao, kako je naveo, „skandalozno prisan odnos“ naftnih kompanija i regulatora, i najavio niz novih koraka da bi se rešile posledice izlivanja nafte, uključuujući moratorijum na izdavanje dozvola za bušenje nafte u periodu od šest meseci. On je takodje suspendovao planiranu eksploataciju nafte u priobalju Aljaske i Virdžinije, kao i rad na 33 bušotine koje u ovom trenutku izvlače naftu u Meksičkom zalivu.

Toj akciji prethodila je revizija bezbednosnih procedura koju je predsednik Obama naredio posle eksplozije i potapanja jedne naftne platforme u Meksičkom zalivu, 20. aprila. U toj nesreći poginulo je 11 radnika i prekinuta je cev za vađenje nafte, iz koje sada kuljaju ogromne količine te tečnosti.

U međuvremenu, energetski gigant BP saopštio je da nova operacija za zaustavljanje isticanja nafte u Meksičkom zalivu teče kako je planirano.

Međutim, funkcioneri upozoravaju da ne mogu da garantuju da će najnoviji pokušaj uroditi plodom.

Primena nove metode započeta je u utorak, kada su tehničari Britiš petroleuma počeli da upumpavaju mešavinu gustih tečnosti u cev iz koje kulja nafta. Cilj je da se time u pomenutoj cevi napravi čep koji bi omogućio njeno trajno zapušavanje cementom.

Glavni izvršni direktor BP-a, Toni Hejvard, rekao je da je potrebno da proteknu 24 sata da bi se videlo da li je operacija bila uspešna.

Ranije, BP je saopštio da su šanse za uspeh između 60 i 70 odsto. Funkcioneri kažu da je glavni razlog što ne mogu da budu sigurni u uspeh činjenica da se prekinuta cev nalazi na dubini od 1500 metara. Ovakva operacija nikada nije pokušana na toj dubini.

XS
SM
MD
LG