Linkovi

Posmatrači hvale kirgistanski referendum


Međunarodni posmatrači u Kirgistanu pohvalili su kao transparentno jučerašnje sprovođenje referenduma, na kome su glasači velikom većinom odobrili novi ustav o proširenju ovlašćenja parlamenta, samo nekoliko nedelja posle krvavih etničkih sukoba.

Kirgistanski izborni funkcioneri su danas saopštili da je više od 90 odsto glasača odobrilo novi ustav, a da je u glasanju učestvovalo gotovo 70 odsto registrovanih glasača.

Prema današnjem saopštenju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju - OEBS - prelaznu vladu Kirgistana treba pohvaliti za organizaciju uglavnom mirnog procesa glasanja, s obzirom na, kako je rečeno, "krajnje tešku atmosferu" u kojoj je održano.

Referendum je održan manje od tri nedelje po izbijanju krvavih etničkih nereda na jugu zemlje. Gotovo 300, a možda i znatno više ljudi, poginulo je u sukobima između etničkih Kirgiza i Uzbeka.

OEBS je primetio izvesne nedostatke na jučerašnjem referendumu, uključujući nedostatak mera za sprečavanje višestrukog glasanja.

Prelazna liderka Roza Otunbajeva ostaće na položaju predsednika do kraja 2011. godine, dok su parlamentarni izbori zakazani za oktobar.

XS
SM
MD
LG