Linkovi

Novi talas napada u Iraku


Irački funkcioneri kažu da su u seriji, po svemu sudeći koordinisanih bombaških napada, širom zemlje, ubijene najmanje 52 osobe.

U većini današnjih napada mete su, po svemu sudeći, bili pripadnici iračkih snaga bezbednosti.

Najkrvaviji incident dogodio se u južnom gradu Kut, gde je u samoubilačkom napadu automobilom bombom na jednu državnu zgradu poginulo najmanje 20, a ranjeno oko 90 ljudi. Vlasti kažu da je među poginulima najmanje 15 policajaca.

U Bagdadu, takođe u samoubilačkom napadu automobilom bombom na jednu policijsku stanicu ubijeno je 15, a ranjeno gotovo 60 ljudi. Drugi napadi dogodili su se u Kirkuku, Buhrizu, Karbali i Basri.

Najnoviji talas nasilja poklopio se vremenski sa nedavnim povlačenjem američkih borbenih snaga iz zemlje. Predsednik Barak Obama je ranije odredio 31. avgust kao rok za obustavu borbenih operacija u Iraku.

Američke oružane snage objavile su juče da u Iraku sada boravi manje od 50 hiljada američkih vojnika. Njihov novi zadatak biće da do kraja 2011. godine savetuju i obučavaju iračke snage bezbednosti, posle čega će se svi američki vojnici povući iz Iraka.

XS
SM
MD
LG