Linkovi

Severna Koreja odbacuje optužbe


Severna Koreja pokušava da umanji sve veću kritiku, pošto je međunarodna ekipa istražitelja optužila Pjongjang za potapanje južnokorejskog ratnog broda.

Severnokorejski zvaničnici su danas odbacili nalaz istražitelja i rekli da je izveštaj fabrikacija i farsa. Severnokorejska Nacionalna vojna komisija je takođe zapretila da će na bilo kakvu moguću osvetu uzvratiti opštim ratom.

U izveštaju se zaključuje da je severnokorejska podmornica u martu ispalila torpedo prema brodu Čeonan i izazvala snažnu podvodnu eksploziju od koje se južnokorejski brod prepolovio. Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je danas izjavio novinarima da se Sjedinjene Države konsultuju sa Seulom, ali da Južna Koreja mora da odluči o daljem postupku.

Kancelarija južnokorejskog predsedika Li Mjung-baka je izdala saopštenje u kojem se naglašava da će preduzeti odlučne kontramere. Kina je od obe strane zatražila da se uzdrže. Komesarka Evropske unije za inostranu politiku, Ketrin Ešton, osudila je Severnu Koreju i naglasila da su njene akcije podmukle i kranje neodgovorne.

XS
SM
MD
LG