Linkovi

Iran odlaže razgovore do avgusta


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da Iran neće voditi razgovore o svom nuklearnom programu sve do avgusta, zbog zavođenja novih sankcija Teheranu od strane Ujedinjenih nacija, Evropske Unije i Sjedinjenih Država.

U današnjoj izjavi novinarima, Ahmadinedžad je takođe rekao da je to odlaganje, kako se izrazio, „kazna“, koja bi trebalo da nauči Zapad kako da razgovara sa Iranom.

Nešto ranije, iransko ministarstvo spoljnih poslova je nazvalo jučerašnju izjavu direktora američke Centralne obaveštajne agencije, CIE, Leona Panete o iranskom nuklearnom programu, „psihološkim ratom“.

Predstavnik pomenutog ministarstva je to izjavio danas, u Teheranu, dan pošto je direktor CIE izjavio da iran ima dovoljno fisionog materijala da u roku od dve godine sagradi dve atomske bombe.

Iranski predstavnik je takođe rekao da je Panetina izjava imala za cilj da se stvori negativna predstava o iranskom nuklearnom programu, za koji Teheran tvrdi da je isključivo mirnodopski.

Paneta je u jednoj jučerašnoj emisiji televizijske mreže Ej-bi-si rekao da ekonomske sankcije verovatno neće odvratiti Teheran od razvoja nuklearnog oružja. Međutim, on je istakao da će nove sankcije Ujedinjenih nacija, Evropske Unije i SAD stvoriti ozbiljne ekonomske teškoće i oslabiti iransku vladu.

Ruski predsednik Dimitrij Medvedev juče je izjavio da američke trvdnje treba proveriti, ali da će, ukoliko se pokažu ispravnim, to pojačati napetost. Medvedev je to rekao na samitu Grupe 20 u Torontu. Rusija je tradicionalni saveznik Irana, ali šef Kremlja u poslednje vreme sve češće izražava zabrinutost u pogledu iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG