Linkovi

Haos u ukrajinskom parlamentu

  • Vesti Amerike

U ukrajinskom parlamentu danas je nastao haos tokom glasanja o ratifikaciji ugovora sa Rusijom o produžavanju najma za rusku pomorsku bazu na Crnom moru.

Predsedavajući parlamenta Volodimir Litvin bio je primoran da se krije iza kišobrana kada su ga opozicioni poslanici gađali jajima, a zatim i dimnom bombom, što je aktiviralo alarmne uređaje u sali.

Istovremeno, nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je ispred parlamenta protiv sporazuma koji će omogućiti Rusiji da zadrži kontrolu nad pomorskom bazom u Sevastopolju.

Uprkos haotičnim scenama, 236 poslanika u parlamentu od 450 mesta glasalo je u prilog tog sporazuma. Donji dom ruskog parlamenta takođe je danas ratifikovao taj dokument.

Prema novom sporazumu, najam baze na Crnom moru produžen je do 2042. godine. U zamenu za to Rusija će odobriti Ukrajini nižu cenu za kupovinu ruskog gasa.

Sklapanje sporazuma objavljeno je prošle nedelje, posle razgovora između ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva. Janukovič je rekao da će taj sporazum pomoći Ukrajini da smanji budžetski deficit.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da je sporazum skup, ali da je novac manje važan od uspostavljanja uzajamnog poverenja sa Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG