Linkovi

Iran uslovno spreman za razgovore


Iranski nuklearni pregovarač, Said Džalili kaže da je vlada u Teheranu spremna da 1. septembra započne razgovore sa šest svetskih sila o svom nuklearnom programu, ukoliko druga strana ispuni nekoliko uslova.

Iranski državni mediji preneli su danas da je Džalili izneo tu ponudu u pismu visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, Ketrin Ešton, koja zastupa pomenutih šest sila. On je time dao odgovor na ponudu koju mu je Ešton uputila u junu, za obnavljanje razgovora o iranskom nuklearnom programu.

U svom pismu, Džalili kaže da Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina moraju jasno da kažu da li će cilj obnovljenih razgovora biti saradnja ili neprijateljstvo prema Iranu. On je takođe rekao da šest sila moraju da jasno predoče da li podržavaju Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja i pojasne svoje gledište o navodnom izraelskom nuklearnom aresenalu.

Smatra se da je Izrael jedina zemlja u tom regionu koja poseduje nuklearno naoružanje, što Izrael ne potvrđuje niti demantuje.

Zapadne zemlje podozrevaju da Iran nastoji da izgradi nuklearno oružje dok Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo miroljubivu svrhu.

XS
SM
MD
LG