Linkovi

Nemačka vlada odobrila pomoć Grčkoj

  • Vesti Amerike

Kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel usvojio je plan za pružanje finansijske pomoći Grčkoj u visini od 29 milijardi i 600 miliona dolara, u roku od tri godine. Taj plan bi bio sproveden u okviru šireg plana Evropske unije.

Zvanično saopštenje o tome očekuje se kasnije danas. Odobreni zakonski predlog sada treba da usvoje oba doma nemačkog parlamenta, što bi - kako se očekuje - trebalo da se završi do petka. Kancelarka Merkel je izjavila da je ta pomoć jedini način da se osigura stabilnost zajedničke evropske valute.

U nedelju, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond objavili su dodeljivanje finansijske pomoći Grčkoj od 146 milijardi dolara, pod uslovom da vlada u Atini uvede obimne mere štednje, uključujući smanjivanje potrošnje i povećanje poreza. Očekuje se da će evropski lideri odobriti taj plan na specijalnom samitu, kasnije ovog meseca.

Najbogatija članica Evropske unije, Nemačka, oklevala je da odobri finansijsku pomoć dok Grčka ne donese dodatne mere štednje.

Današnja grčka štampa reagovala je na odluku nemačkog kabineta komentarima da ona "obeležava kraj jedne ere u Grčkoj." Centristički dnevnik Ta nea kaže da je svršeno sa grčkim načinom života.

Sa svoje strane, nemački dnevnik Bild nazvao je tu, među Nemcima veoma nepopularnu meru, "najvećim čekom svih vremena."

XS
SM
MD
LG