Linkovi

Svetski lideri obećavaju smanjenje deficita


Čelnici najvažnijih industrijalizovanih zemalja i zemalja u razvoju vratili su se kućama pošto su usvojili plan prema kome bi, tokom naredne tri godine, najbogatije zemlje sveta trebalo da smanje svoje budžetske deficite na polovinu.

Samit Grupe 20 završio se juče usvajanjem neobavezujućeg obećanja o uravnotežavanju budžeta do 2016, s tim što je zemljama dozvoljeno da smanjuju budžete sopstvenim tempom, u zavisnosti od specifične ekonomske situacije.

Kanadski premijer Stiven Harper objavio je taj plan na kraju samita u Torontu.

Američki predsednik Barak Obama prihvatio je cilj da Sjedinjene Države smanje svoj deficit na pola pre kraja 2013. godine, ali je izrazio zabrinutost da bi suviše naglo smanjenje državnih troškova moglo da poremeti rast ekonomije.

Istovremeno, evropski lideri su izrazili nadu da će tržište povratiti poverenje u euro.

U završnom saopštenju, lideri G20 upozorili su da na putu ka oporavku svetske privrede stoje još mnoge ozbiljne prepreke. Oni kažu da je privreda počela da pokazuje znake oporavka, ali da su oni "neravnomerni i nejaki", i da je nezaposlenost u mnogim zemljama još na neprihvatljivom nivou. Da bi se rast učvrstio, kažu oni, zemlje moraju da se pridržavaju postojećeg plana za podsticaj priverede i nastoje da stvore uslove za snažniju potražnju u privatnom sektoru.

Predsednik Obama je takođe rekao kako očekuje od Kine da ozbiljno postupi prema svom nedavnom obećanju da će dozvoliti slobodnije formiranje kursa juana prema dolaru.

XS
SM
MD
LG