Linkovi

Ahmadinedžad i Klinton na nuklearnoj konferenciji u Njujorku


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da će predlog njegove zemlje za nuklearno razoružanje biti "praktičan" i "pravedan."

Ahmadinedžad je to izjavio po dolasku u Njujork, radi učešća na konferenciji zemalja članica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. On je takođe rekao da Iran smatra nuklearno razoružanje "uticajnimn" činiocem bezbednosti u svetu i da će Iran nastojati da se ono sprovede.

Iranski lider će održati govor danas, tokom početne sednice jednomesečne konferencije u sedištu Ujedinjenih nacija, u Njujorku. Očekuje se da će iranski lider izneti argumente u prilog nuklearnog programa svoje zemlje.

Takođe se očekuje da će Ahmadinedžad izneti predloge za izmenu Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i osuditi nastojanja Sjedinjenih Država na uvođenju nove runde sankcija Iranu zbog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton juče je iznela mišljenje da će iranski lider pokušati da skrene pažnju svetske javnosti sa činjenice da Teheran ne poštuje odredbe Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

Hilari Klinton će takođe govoriti danas na konferenciji u sedištu Ujedinjenih nacija.

189 zemalja potpisnica pomenutog sporazuma sastaju se svakih pet godina radi razgovora o poštovanju i jačanju sporazuma, koji ima za cilj sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja. Konferencija će trajati do 28. maja.

XS
SM
MD
LG