Linkovi

Najmanje 57 žrtava napada u Iraku


Irački funkcioneri i katolički sveštenici u obilasku napadnute katoličke crkve u Bagdadu

Irački funkcioneri kažu da je broj žrtava jučerašnjeg napada na jednu katoličku crkvu u Bagdadu porastao na 57. Odgovornost je preuzela organizacija "Iračka islamska država", povezana sa Al-Kaidom.

Papa Benedikt je danas osudio taj napad nazvavši ga užasnim i obnovio poziv za ulaganje međunarodnoh nastojanja da se pregovorima uspostavi mir u regionu.

Kasno juče, iračke snage su sprovele munjevitu akciju u crkvi Naše gospe od spasa, u bagdadskoj četvrti Karada, nekoliko sati pošto su ekstremisti upali u crkvu i zadržali više od stotinu talaca.

Za sada nije poznato koliko ljudi su ubili ekstremisti, a koliko ih je poginulo u akciji policije. Među poginulima je najmanje 30 vernika, kao i nekoliko pripadnika iračkih snaga bezbednosti. Preživeli su izjavili da su ekstremisti otvorili vatru odmah po upadu u crkvu i iz neposredne blizine ubili sveštenika.

Policija kaže da je pet do sedam napadača ubijeno, a da su osmorica uhapšena. Američke oružane snage pružale su vazdušnu podršku policijskoj akciji.

Organizacija Iračka islamska država ranije je zahtevala oslobađanje svojih pripadnika iz zatvora u Iraku i Egiptu.

Jedan hrišćanski član iračkog parlamenta rekao je danas novinarima da je nekoliko vernika poginulo zbog "neprofesionalizma ili brzopletosti" prilikom oslobađanja talaca. Ali irački ministar odbrane Abdel Kader al-Obeidi branio je odluku da se izvrši akcija, rekavši da otmičari samo što nisu počeli da ubijaju taoce.

Prema izjavama iračkih funkcionera, neki od ekstremista bacali su ručne bombe i aktivirali pojaseve sa eksplozivom kada su iračke snage prodrle u crkvu.

Iračka islamska država upozorila je da će nastaviti sa napadima na hrišćane.

XS
SM
MD
LG