Linkovi

Zapaljene NATO cisterne sa gorivom


Pakistanski policajac posmatra jedan od zapaljenih kamiona-cisterni
Pakistanski policajac posmatra jedan od zapaljenih kamiona-cisterni

Pakistanski funkcioneri kažu da su, kako se smatra, ekstremisti na jugu zemlje zapalili gotovo trideset kamiona cisterni sa gorivom namenjenim stranim trupama u Avganistanu.

Napad se dogodio dan pošto je Pakistan zatvorio severozapadni granični prelaz Torkam, preko koga prelazi najvažniji put za snabdevanje NATO snaga. Ta odluka doneta je pošto je NATO izvršio napad na pakistanskoj strani granice, u kome su ubijena tri vojnika.

Funkcioneri kažu da je jutros, u južnom gradu Šikarpuru, grupa napadača otvorila vatru, a kada su se vozači razbežali, zapalila 27 kamiona-cisterni, koji su krenuli iz pakistanske luke Karači ka Avganistanu. Policija je kasnije uhapsila desetoricu osumnjičenih.

Oko 80 odsto goriva i drugih zaliha za NATO trupe u Avganistanu transportuje se preko Pakistana.

U međuvremenu, put za snabdevanje, koji vodi kroz pakistansku oblast Kiber, i dalje je zatvoren. Vlasti su juče zatvorile granični prelaz pošto je pakistanska vojska saopštila da su helikopteri NATOa napali jedan paravojni kontrolni punkt, u severozapadnoj oblasti Kuram, ubivši tri vojnika. Bio je to četvrti napad preko granice u proteklih nekoliko dana.

Pakistanski ambasador u Belgiji danas je predao zvaničnicima NATOa zvaničan protest zbog kršenja granice. NATO je saopštio da je otvorio istragu o tim incidentima.

XS
SM
MD
LG