Linkovi

Novi strateški koncept NATO-a


Generalni sekretar NATO-a govori na konferenciji za novinare u Lisabonu

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen otvorio je istorijski samit u Portugalu, na kojem su – kako je to objavio američki predsednik Barak Obama - lideri zemalja članica po prvi put postigli sporazum o protivraketnom odbrambenom sistemu, kojim će sve članice Alijanse biti zaštićene.

Rasmusen je otvarajući samit pozivao na veću efikasnost alijanse, sa - kako se izrazio - "modernim kapacitetima za odbranu od modernih pretnji" i naveo da je NATO suočen sa nizom novih izazova u 21. veku. Lideri NATO-a usvojili su novi strateški koncept Alijanse, čija je ključna komponenta odbrana od projektila.

Rasmusen je usvajanje tog koncepta nazvao "istorijskim trenutkom" za 28-očlani savez. Inače, samitu je pozvana da prisustvuje i Rusija, kako bi se poboljšala saradnja NATO-a i nekadašnjeg neprijatelja iz ere Hladnog rata, pre svega kada je reč o protivraketnoj odbrani i ratu u Avganistanu.

Budućnost Avganistana svakako je jedna od ključnih tema na samitu, pvenstveno povlačenje koalicionih vojnika iz te zemlje. To je ujedno i tema od primarnog interesa za američkog predsednika Baraka Obamu u Lisabonu. Svega godinu pošto je objavio svoju strategiju za Avganistan, predsednik Obama kaže da je vreme za novu fazu:

„Radujem se saradnji sa našim NATO i ISAF partnerima u kretanju ka novoj fazi, od postepenog prepuštanja odgovornosti za bezebdnost Avganistancima, koje počinje 2011, do potpunog povlačenja borbenih jedinica 2014. godine“.

Obraćanje predsednika Obame novinarima na samitu NATO-a u Lisabonu
Obraćanje predsednika Obame novinarima na samitu NATO-a u Lisabonu

Lideri NATO-a sutra bi trebalo da prihvate plan o postepenom povlačenju, koji će predstaviti komandant koalicionih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus. Predsednik Obama naglasio je saradnju koja postoji među saveznicima u NATO-u.

„Ovaj samit je važna prilika za nas da ujednačimo pristup tranziciji u Avganistanu“.

Prema rasporedu, predaja bezbednosnih dužnosti avgansitanskim snagama trebalo bi da počne sledeće godine, a cilj je da sve borbene trupe napuste zemlju do 2014. Tranzicija bi zavisila od uslova na terenu, među kojima su: stanje bezbednosti, kapacitet avgansitanskih snaga bezbednosti da preuzmu vođstvo i napredak Avgansitana u oblasti upravljanja zemljom i razvoja.

Prošle nedelje, predsednik Avganistana Hamid Karzai izrazio je nezadovoljstvo zbog američkog prisustva u zemlju i rekao da je sada vreme za povlačenje. Državna sekretarka Hilari Klinton je danas u Lisabonu razgovarala sa Karzaijem, koji je prihvatio tranzicioni plan.

"Verujemo da je važno da pažljivo slušamo vladu i narod Avganistana, da čujemo šta ih brine i pokušamo da pomognemo".

Ovde u Vašingtonu, potpredsednik Bajden imao je mnogo direktniju poruku za Avganistance.

„Tata počinje da skida pomoćne točkiće sledećeg jula, tako da je bolje da vežbate vožnju bez njih“.

Ton potpredsednikovog komentara mogao bi da zakomplikuje sutrašnji susret predsednika Obame i Karzaija u Lisabonu.

XS
SM
MD
LG