Linkovi

Evropske berze u padu zbog grčke krize


Svi važniji evropski indeksi deonica od jutros su u padu zbog zabrinutosti investitora da će grčka dužnička kriza pogoditi i druge zemlje.

Vrednosti deonica u Londonu, Parizu i Frankfurtu pale su odmah po otvaranju berzi za između jedan i dva procenta, ali su kasnije nešto porasle. Najvažnije berze u Aziji takođe su doživele pad.

Usmerenost javnosti na tu situaciju izazvana je jučerašnjim snažnim oscilacijama na njujorškoj berzi, gde je indeks industrijskih deonica Dau Džouns u jednom trenutku izgubio gotovo hiljadu poena. Taj i drugi indeksi su se kasnije oporavili, pa je do kraja dana gubitak iznosio oko tri procenta.

Grčka dužnička kriza imala je ulogu u jučerašnjim oscilacijama, ali izvori na njujorškoj berzi kažu da su naglom padu vrednosti možda doprinele i greške u trgovanju deonicama.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond odobrili su paket pomoći Grčkoj u vrednosti od 145 milijardi dolara, pod uslovom da Grčka sprovede oštra smanjenja plata i državnih troškova. Međutim, usvajanje tog plana u grčkom parlamentu izazvalo je nemire na ulicama Atine, što je podstaklo sumnje u sposobnost Grčke da ga sprovede u delo.

Neki od investitora su možda bili razočarani i time što je Evropska centralna banka juče okončala ključnu sednicu bez dogovora o dodatnim merama za suzbijanje dužničke krize.

Japanska banka je danas objavila da će japanskim finansijskim firmama ponuditi 22 milijarde dolara kao pomoć za povećanje njihove likvidnosti.

XS
SM
MD
LG