Linkovi

Visoke kazne za Amerikance u Pakistanu


Jedan pakistanski sud danas je izrekao kazne od po deset godina zatvora petorici američkih državljana, koji su proglašeni krivim za terorizam. Tokom suđenja u istočnom pakistanskom gradu Sardoga, koje je bilo zatvoreno za javnost, petorica američkih muslimana, koji svi imaju oko 20 godina, takođe su kažnjena novčanom kaznom od po 821 dolar.

Pakistan je optužio petoricu Amerikanaca, koji su živeli u okolini Vašingtona, da su planirali napade na Sjedinjene Države i pokušavali da se pridruže ekstremističkim islamskim borcima u Avganistanu.

Osuđeni su odbacili krivicu tvrdeći da su isključivo želeli da se bave humanitarnim radom u Avganistanu. Oni takođe navode da su u zatvoru bili mučeni od strane pakistanskih i američkih vlasti, što zvaničnici obe zemlje poriču.

Tužioci, koji su tražili kaznu doživotnog zatvora, saopštili su da će podneti žalbu na presudu pakistanskom Vrhovnom sudu. Njihovi branioci takođe su najavili žalbe na presude.

Otac jednog od osumnjičenih, Kalid Faruk, rekao je da je veoma razočaran presudom i da će se obratiti Vrhovnom sudu, pa čak i Sudu za međunarodno pravo.

Sudija je svakome od optuženih izrekao po dve zatvorske kazne - deset godina za planiranje zavere i pet godina za finansiranje zabranjenih organizacija, ali je dozvolio da kazne teku istovremeno.

Pakistanska policija je saopštila da je našla elektronske poruke i druge dokaze o tome da su petorica Amerikanaca kontaktirala ekstremiste i nameravala da izvrše krivično delo. Dvojica osuđenih su pakistanskog porekla, a ostala trojica su poreklom iz Egipta, Eritreje i Jemena.

Pakistanska policija ih je pritvorila u pokrajini Pendžab, u decembru, pošto su njihove porodice u Vašingtonu prijavile njihov nestanak.

XS
SM
MD
LG