Linkovi

Petreus u Briselu: Imperativ smanjiti civilne žrtve


Novi američki komandant u Avganistanu general Dejvid Petreus doputovao je u Brisel, gde je zvaničnike NATO-a informisao o svojim planovima u vezi sa ratom u toj zemlji. Petreus se najpre sastao sa generalnim sekretarom Alijanse Andersom Fog Rasmusenom, posle čega se obratio ambasadorima Severno-atlantskog sveta. Na kraju, novinarima je rekao da je najvažniji zadatak smanjiti cuivilne žrtve u Avganistanu.

Samo dan pošto je jednoglasno potvrđen u Senatu za novog komandanta američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus posetio je sedište NATO-a u Briselu. Čovek kome se pripisuju najveće zasluge za uspeh u Iraku, smatra se poslednjom i najboljom šansom za predsednika Baraka Obamu da spase misiju u Avganistanu, s obzirom da je tamošnji rat sve nepopularniji i da su žrtve sve veće, kako među vojnicima tako i među civilima.

Na konferenciji za novinare u Briselu, Petreus je izjavio da u suprotstavljanju pobunjenicima, odlučujući faktor predstavlja poverenje avganistanskog naroda i da će zato učiniti sve što je moguće da ga zaštiti.

"Moramo nastaviti da činimo sve da se stradanje nevinih civila tokom vojnih operacija svede na minimum. To je imperativ u borbi protiv pobune", poručio je Petreus.

On je takođe napomenuo da među oficirima i vojnicima na terenu postoji zabrinutost da su neki procesi postali previše birokratski.

"Nemamo nameru da menjamo pravila vođenja rata, već da vrlo pažljivo ispitamo kako se ta pravila i taktičke direktive primenjuju i da osiguramo da je implementacija ujednačena među svim jedinicama".

Bez obzira na uspeh u kreiranju strategije, koja je dovela do dramatičnog smanjenja nasilja u Iraku, general Petreus preuzima položaj glavnokomandujućeg u Avganistanu u trenutku kada je talibanska pobuna na vrhuncu.

"Biće sve teže, pre nego što postane lakše, to je jednostavno tako kod operacija protiv pobunjenika", rekao je Petreus.

Petreus je naglasio da će u tome veliku ulogu imati dodatne američke trupe, poslednjih 30 hiljada vojnika, koji bi trebalo da budu razmešteni do kraja avgusta. Postepeno povlačenje američkih trupa iz Avgansitana trebalo bi da počne u julu sledeće godine. Petreus iz Brisela odlazi u Kabul, gde će već od nedelje početi sa svojim novim radnim zadatkom.

XS
SM
MD
LG