Linkovi

Serija eksplozija u Iraku


U nizu današnjih napada bombama, u iračkoj prestonici Bagdadu i u zapadnoj pokrajini Anbar, poginulo je najmanje 58 ljudi.

Službe bezbednosti saopštile su da je meta napada u Bagdadu po svemu sudeći bila jedna džamija, u delu grada nastanjenom pretežno šiitima, i da je u njemu poginulo najmanje 25 ljudi. Izveštaji se ne podudaraju u tome da li se dogodila jedna ili više eksplozija, kao i da li je napadnuta samo jedna ili više džamija.

Rano jutros, policija u zapadnoj pokrajini Anbar saopštila je da je u nizu napada bombama postavljenim kraj puta poginulo najmanje šestoro, a ranjeno desetoro ljudi.

Vlasti kažu da su se najmanje četiri od tih eksplozija dogodile blizu kuća u vlasništvu policajaca i jednog sudije, u gradu Kalidija. Za sada nije poznato da li među žrtvama ima i pripadnika policije.

U Bagdadu je naglo porastao nivo nasilja posle parlamentarnih izbora, održanih u martu, na kojima niko nije pobedio ubedljivom većinom. Funkcioneri bezbednosti okrivljuju za to Al Kaidu u Iraku i kažu da ti napadi podstiču strahovanja da će politička nestabilnost podstaći pobunjeničko nasilje.

Nasilje u pokrajini Anbar bilo je relativno niskog intenziteta od 2006. godine, kada su se sunitski ekstremisti okrenuli protiv Al Kaide i počeli da sarađuju sa američkim i iračkim snagama u suzbijanju pobunjenika.

XS
SM
MD
LG