Linkovi

Nema jasnog pobednika na izborima u Britaniji


Suočen sa izbornim rezultatima, koji nisu pružili jasnog pobednika, Britanski premijer Gordon Braun kaže da će dopustiti opozicionim konzervativcima i socijal-demokratama da održe prve razgovore o podeli vlasti. Ukoliko ti razgovori ne budu uspeli Braun je ponudio da pregovara s bilo kojom od te dve stranke u cilju formiranja vlade. Britanski birači sada su suočeni s mogućnošću takozvanog blokiranog ili zamrznutog parlamenta.

Britanci su se jutros probudili suočeni sa izbornim rezultatima koji pružaju više pitanja nego odgovora. Glavna opoziciona Konzervativna stranka osvojila je najveći broj mesta u parlamentu, ali nije uspela da stekne sveobuhvatnu većinu. Njen lider Dejvid Kameron kaže da bi sadašnji premijer Gordon Braun trebalo da podnese ostavku.

„Verujem da je već jasno da je Laburistička stranka izgubila mandat da vlada našom zemljom“.

Međutim, pošto je aktuelni premijer, Braunu britanski zakon daje pravo da pokuša da formira vladu. Politički analitičar Rodni Bejker kaže da se Braun neće lako predati:

„Gordon Braun je u ovom trenutku i dalje premijer i jasno je da će se držati tog položaja što duže može. On neće imati sveobuhvatnu većinu, ali je neće imati ni Dejvid Kameron. Stoga će obe strane sada nastojati da steknu podršku drugih stranaka – prvenstveno liberalnih demokrata“.

Liberalne demokrate su treća po veličini stranka u Britaniji. Njihov lider Nik Kleg, kaže da su izborni rezultati stranke razočaravajući.

Međutim, sada su oči javnosti uprte u Klega i njegovu stranku, koja treba da odluči da li će se prikloniti laburistima ili konzervativcima.

Bejker kaže da je narednih dana sve moguće.

„Posle neizvesnosti koje su doneli izborni rezultati, sada postoji i dalja neizvesnost o tome kako će stranke pregovarati“.

Bejker kaže da blokirani parlament, u kojem niko nema većinu, ne mora da bude loša stvar za britansku politiku. Mnogi u Britaniji međutim smataraju da je zemlji potrebno čvrsto rukovodstvo.

„Mislim da će to dovesti do nestabilnosti, i uzevši u obzir trenutnu recesiju ne mislim da je zemlji to potrebno. Mislim da joj je potrebno snažno rukovodstvo“, izjavila je jedna Britanka.

Međutim, za sada je izvesno da u parlamentu niko nema većinu. Pitanje je koje će stranke formirati vladu, a sve dok pregovori ne počnu - odgovor na to je potpuno neizvestan.

XS
SM
MD
LG