Linkovi

Papandreu: U pitanju je opstanak Grčke


Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je da je opstanak Grčke stavljen na kocku, dok pokušava da osigura paket ekonomskih mera kojem se grčki sindikati žestoko protive.

Papandreu je danas izjavio u grčkom parlamentu da će zemlja morati da uvede određene ekonomske mere kako bi osigurala svoju budućnost. Međutim, funkcioneri grčkih sindikata protive se tom sporazumu, za koji kažu da predviđa povećanje poreza uz istovremeno zamrzavanje plata državnim sužbenicima.

Kasno sinoć, policija u Atini je suzavcem rasterivala stotine demonstranata okupljenih ispred grčkog Ministarstva finansija, koji su protestovali protiv mera štednje.

Novi protesti planirani su za Međunarodni dan rada, u subotu 1. maja, dok su sindikati pozvali na generalni štrajk u sredu, 5. maja.

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, izrazio je uverenje da će hitni paket mera za pomoć Grčkoj sprečiti da ta kriza ugrozi finansijsku stabilnost drugih država Evropske unije.

U današnjem razgovoru sa novinarima u Pekingu, Baroso je rekao da će mere za obuzdavanje krize biti uvedene u roku od nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG