Linkovi

Švajcarska ne izručuje Polanskog


Švajcarska ne izručuje Polanskog

Švajcarske vlasti odbacile su zahtev Sjedinjenih Država za izručenje filmskog reditelja Romana Polanskog, optuženog da je pre tri decenije imao seks sa maloletnicom.

Švajcarska ministarka pravde Eveline Vidmer-Šlumpf izjavila je danas da američki zahtev za ekstradiciju sadrži nedostatke koji se ne mogu ispraviti.

Polanski je uhapšen prošle godine, u Cirihu, kada je trebalo da primi jednu nagradu za dostignuća u filmskoj umetnosti i od tada je bio u kućnom pritvoru čekajući na odluku švajcarskih vlasti. U aprilu, jedan sud u Kaliforniji odbacio je zahtev da Polanski služi kaznu u Švajcarskoj, na osnovu presude iz 1977. godine.

Poznati reditelj bio je prvobitno optužen za šest krivičnih prestupa prema 13- godišnjoj devojčici, uključujući silovanje i sodomiju. Ali tužioci u Los Anđelesu kasnije su sveli optužbu na seks sa maloletnicom.

Uoči izricanja presude Polanski je pobegao iz Sjedinjenih Država, pošto je saznao da sudija namerava da odbaci ponudu za smanjenje kazne u zamenu za priznavanje krivice i da ga osudi na zatvorsku kaznu.

Od prošlogodišnjeg hapšenja, Švajcarska je tražila dokumenta o sastanku u Los Anđelesu, 1977. godine, između sudije i advokata, na kome je sudija rekao da Polanski neće služiti kaznu dužu od 6 nedelja, koje je već proveo pod psihijatrijskim posmatranjem. Američki funkcioneri odbili su taj švajcarski zahtev pozivajući se na naređenje suda da se dokumenta o tom razgovoru proglase tajnim.

XS
SM
MD
LG